maandag, 26. oktober 2015 - 17:12 Update: 26-10-2015 17:16

Succesvolle Amerikaan Stewart weg bij AZ voor droombaan VS

Succesvolle Amerikaan Stewart weg bij AZ voor droombaan VS
Foto: EHF
Alkmaar

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) Earnest Stewart verlaat AZ per 1 januari voor een baan in de Verenigde Staten. Daarmee raakt de eredivisionist uit Alkmaar een uiterst succesvolle technisch directeur kwijt.

Sinds de Amerikaan in de zomer van 2010 werd gepresenteerd als opvolger van Marcel Brands (de huidige technische manager bij PSV), was AZ uiterst succesvol. Viermaal werd er Europees voetbal behaald, tweemaal reikte de club zelfs tot de kwartfinale van de Europa League. Het hoogtepunt is de KNVB bekerwinst in 2012. In de eredivisie verraste AZ vorig seizoen nog met de derde plaats. 

Onder Stewart wist AZ enkele prima transfers te bewerkstelligen. Recordverkoop is Jozi Altidore die voor tien miljoen euro naar het Engelse Sunderland toog. Maar ook Adam Maher (PSV, acht miljoen euro), Steven Berghuis (Watford, 6,5 miljoen euro) of Nemanja Gudelj (Ajax, zes miljoen euro) staan hoog op de lijst. Dure aankopen deed Stewart niet. De duurste was Gudelj voor drie miljoen euro, die overkwam van NAC Breda. Het zorgde er mede voor dat AZ goed uit de financiële malaise kwam waarin het was beland na de val van Dirk Scheringa. 

Philadelphia Union

Die cijfertjes konden weleens aan de basis liggen van zijn nieuwe functie als sportief directeur bij het Amerikaanse Philadelphia Union, waar hij per 1 januari 2016 in dienst zal treden. Directeur algemene zaken, Robert Eenhoorn, begrijpt de beslissing. "Earnest heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het zijn ambitie is om ooit in Amerika aan de slag te gaan. De kans deed zich nu voor", aldus Eenhoorn op de clubwebsite. Voor zijn tijd bij AZ was Stewart werkzaam bij NAC Breda.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):