dinsdag, 27. oktober 2015 - 10:30

Kwaliteit autostoeltjes steeds beter

Kwaliteit autostoeltjes steeds beter
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Het geregeld testen van autostoeltjes door de ANWB en haar Europese zusterclubs lijkt vruchten af te werpen. De kwaliteit van autostoeltjes neemt toe. Dat blijkt uit de laatste editie van de autostoeltjestest van ANWB. Van de zestien stoeltjes scoorden er dertien ‘goed’. Twee stoeltjes scoorden voldoende.

Slechts één stoeltje haalde een onvoldoende. De Cybex Aton 4 scoorde slecht op het onderdeel schadelijke stoffen in het textiel, waar kinderen aan blootgesteld kunnen worden. Geen van de onderzochte autostoeltjes wist het predicaat zeer goed (vijf sterren) te halen.

Sinds 2013 is de Europese i-Size norm van kracht. In plaats van het gewicht is de norm gericht op de lengte van het kind.  Van de vier geteste i-Size stoeltjes scoorden er drie goed en één voldoende. In deze autostoeltjes moeten kinderen tot een leeftijd van vijftien maanden tegen de rijrichting vervoerd worden. Dit is veiliger voor de nek van het kind. Als extra veiligheidseis onderwerpen i-Size stoeltjes zich aan een zijdelingse botsing.

De ANWB adviseert om alleen autostoeltjes aan te schaffen die goed scoren ( vier sterren of meer) in de autostoeltjestest. Ouders die een autostoeltje willen kopen adviseert de ANWB om eerst de resultaten te raadplegen op anwb.nl. Er zijn nog steeds slechte autostoeltjes verkrijgbaar. Dat bleek uit een publicatie eerder dit jaar. Toen scoorde de Hauck Varioguard slechts één ster, wat resulteerde in het oordeel ‘slecht’.

Categorie:
Provincie: