dinsdag, 27. oktober 2015 - 10:45 Update: 28-10-2015 11:59

'Gerecyclede verpakkingen vervuilen producten als pasta's, rijst en cornflakes'

Foodwatch: 'olieresten door hergebruikte verpakking in eten levensgevaarlijk'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Veel pasta’s, rijst, cornflakes en andere voedingsmiddelen zijn besmet met schadelijke minerale olie-resten. Dit blijkt uit een uitgebreid laboratoriumonderzoek in opdracht van foodwatch.

Van de 120 producten die gekocht zijn in Nederlandse, Duitse en Franse winkels, blijken 51 producten (43%) zogenaamde aromatische koolwaterstoffen uit minerale oliën te bevatten (MOAH). MOAH worden ervan verdacht kankerverwekkend te zijn en je DNA te kunnen beschadigen. foodwatch wil dat de Europese Commissie met beschermende wetgeving ervoor zorgt dat ons voedsel veilig is en is daarom een e-mailactie gestart.

Van de in Nederland gekochte producten bleken 17 van de 36 (47%) te zijn besmet. De vervuiling werd aangetroffen in producten als pasta’s, rijst, cornflakes en hagelslag. Verpakkingen die gemaakt zijn van gerecycled papier vormen een belangrijke bron van deze besmetting. Deze verpakkingen bevatten vaak nog minerale oliën uit de oude drukinkten van bijvoorbeeld een krant. Maar ze bevatten vaak ook talloze andere gevaarlijke stoffen, die via de verpakking in ons eten terecht kunnen komen.

foodwatch heeft daarom de Europese Commissie gevraagd om wetgeving op te stellen die zogenaamde ‘functionele barrières’ verplicht voor levensmiddelenverpakkingen gemaakt van papier of karton. Daarnaast wil foodwatch dat maximale limieten worden opgesteld voor de besmetting van ons voedsel met minerale oliën en andere schadelijke stoffen. foodwatch is daarom een e-mailactie gestart richting de verantwoordelijk eurocommissaris Andriukaitis.