dinsdag, 27. oktober 2015 - 14:59

Voor 377.660 euro aan uitkeringsfraude opgespoord in Zwolle

Foto van eurobiljetten uitkering ouderen | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Zwolle

De sociaal rechercheurs van de gemeente Zwolle hebben afgelopen half jaar 377.660 euro aan uitkeringsfraude opgespoord.

Na verschillende onderzoeken zijn er 76 uitkeringen stopgezet. Dit bespaart de gemeente 69.086 euro per maand. De uitkeringen zijn stopgezet omdat er onjuiste woonsituaties waren doorgegeven of omdat inkomsten uit werk waren verzwegen. Twee personen mogen zich voor de rechter verantwoorden. 

Bestandskoppeling 

De zaken zijn onder andere door een bestandskoppeling aan het licht gekomen. De gemeente Zwolle zet alle mogelijke middelen in om misbruik van bijstandsuitkeringen op te sporen. Soms worden er bewust of onbewust verkeerde gegevens opgegeven 

Zo bleek bij een stel de werkelijke woonsituatie anders dan bij de sociale dienst bekend was. De partners woonden sinds 2009 op papier op twee verschillende adressen. Feitelijk bleken de twee op hetzelfde adres te wonen. Ook hadden ze nog inkomsten. Door opzettelijk deze situatie te verzwijgen, kregen zij ruim 81.000 euro ten onrechte aan bijstand. Dit bedrag wordt van beide personen teruggevorderd. 

Verzwegen 

Een man kreeg bijstand, maar verzweeg dat hij werk en inkomsten had. Hij ontving ten onrechte ruim 72.000 euro aan bijstand, wat van hem wordt teruggevorderd. 

Een andere man kreeg bijstand, maar verzweeg dat hij werkte als zelfstandige. Omdat hij dit verzweeg voor de gemeente, ontving hij ten onrechte ruim 21.000 euro aan bijstand. Dit bedrag wordt van hem teruggevorderd. 

Een stel woonde op papier op twee verschillende adressen, maar bleek in werkelijkheid al zo'n drie jaar samen te wonen. De twee bleken ook nog een inkomen te hebben. Zeker 29.000 euro aan onterecht ontvangen bijstand moeten zij terugbetalen. 

Van een ander stel wordt 15.000 euro teruggevorderd, omdat ook zij hun werkelijke woonsituatie niet hadden doorgegeven aan de gemeente.