dinsdag, 27. oktober 2015 - 20:12 Update: 27-10-2015 20:23

Harlingen verplaatst info-avond vluchtelingen vanwege NVU

Harlingen verplaatst info-avond vluchtelingen vanwege NVU
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Harlingen

De gemeente Harlingen heeft de informatieavond verplaatst naar november toen bekend werd dat er ook leden van de Nederlandse Volksunie (NVU) naar de informatieavond zouden komen. Dit meldt de gemeente Harlingen dinsdag.

'Hierdoor is een onbevangen gesprek met de bewoners van de gemeente Harlingen niet meer mogelijk', zo stelt burgemeester Sluiter.

Open gesprek

Sluiter stelt dat 'de informatieavond is georganiseerd om in een open gesprek met de inwoners van Harlingen te praten over de crisisnoodopvang die hier in september heeft plaatsgevonden en hoe er gedacht wordt over eventuele verdere inzet van Harlingen  in de vluchtelingenproblematiek'.

Respect en aandacht

'Echter, vanochtend bereikte ons het bericht dat leden van de Nederlandse Volksunie (NVU) op de bijeenkomst aanwezig wilden zijn om daar het geluid van deze groepering te laten horen. Te vrezen valt dat een dergelijke gedachtewisseling waarbij iedereen met respect en aandacht luistert naar de opvatting van de ander en waarbij alle opvattingen aan de orde moeten komen, niet tot stand zal komen. Een avond zonder intimidatie, schreeuwen of beledigen, lijkt op basis van eerdere ervaringen elders, in aanwezigheid van de NVU niet mogelijk'.

Informatieavond wordt verplaatst

'Ik heb nog geprobeerd met de leiding van de NVU in gesprek te komen om te kijken of er afspraken te maken zouden zijn maar het is mij niet mogelijk gebleken contact te leggen. Nu blijft mij geen andere beslissing over om de informatieavond te verplaatsen. Ik heb nadrukkelijk overwogen de avond wel door te laten gaan. Toch heb ik er niet voor gekozen. Dit omdat het open gesprek dat we wilden, naar alle waarschijnlijkheid niet plaats zou vinden met de aanwezigheid van de NVU. Bovendien wil ik beslist niet dat onze inwoners onvoorbereid aan intimidatie en provocatie worden blootgesteld van krachten die maar een ding willen: hun mening aan iedereen opleggen'.

Besloten bijeenkomst in november

In november organiseert de gemeente Harlingen een besloten bijeenkomst voor alle inwoners van de gemeente Harlingen. Alle inwoners ontvangen zo spoedig mogelijk persoonlijk een uitnodiging aanwezig te zijn bij de informatieavond. Burgemeester Sluiter hoopt 'op korte termijn alsnog een open, respectvol en zinvol gesprek over de vluchtelingenproblematiek en de rol die de gemeente Harlingen daarin kan hebben'.

Lees alles over:
Provincie: