woensdag, 28. oktober 2015 - 8:22 Update: 28-10-2015 14:16

'Stop het intimideren en bedreigen'

Oproep fracievoorzitters Tweede Kamer: 'Stop met bedreiging en intimidatie'
Den Haag

In een open brief die woensdag in de Volkskrant verscheen, neemt de Tweede Kamer afstand van de verharding in het asieldebat. Het is een gezamenlijke verklaring van bijna alle fractievoorzitters, waarin zij hun kiezers oproepen tot meer begrip voor elkaar en meer verdraagzaamheid. Dit schrijft de Volkskrant woensdag.

Boven het stuk dat een initiatief is van GroenLinks fractievoorzitter Jesse Klaver staat: 'stop het intimideren en bedreigen'. De fractievoorzitters schrijven: 'Verwar dreigementen en beledigingen niet met argumenten. Laat elkaar aan het woord, ook al ben je het verschrikkelijk met de ander oneens'.

Jesse Klaver nam het initiatief voor het opstellen van de brief. Hij was erg geschrokken van het in brand steken van twee auto's van de GroenLinks fractievoorzitter Harold Halewijn in de gemeente Wormerland. Vermoedelijk heeft de brandstichting te maken met Halewijns standpunten over het opnemen van vluchtelingen. Ook werd dinsdag bekend dat de fractieleider van de VVD Halbe Zijlstra bedreigd is. Hij ontving een kogelbrief na zijn pleidooi voor versobering van de asielopvang.

In de brief schrijven de ondertekenaars onder meer: 'De afgelopen weken volgt het ene incident op het andere. Een raadsvergadering wordt gestaakt vanwege de intimiderende sfeer. Inspraakavonden voor burgers worden overschreeuwd door mensen met wie geen fatsoenlijk gesprek mogelijk is. Bezorgde burgers worden voor racisten uitgemaakt. Mensen vloeken, tieren en wensen elkaar de ergste dingen toe als ze in demonstraties tegenover elkaar staan. Anonieme bedreigingen via mail en sociale media nemen toe, zo lijkt het. Mensen, welke opvatting zij ook hebben, die zich zo gedragen, maken voor ons allemaal de vrijheid kleiner.'

Behalve Jesse Klaver ondertekenden Halbe Zijlstra (VVD), Diederik Samsom (PvdA), Emile Roemer (SP), Sybrand Buma (CDA), Geert Wilders (PVV), Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (CU), Kees van der Staaij (SGP), Marianne Thieme (PvdD) en Henk Krol (50Plus) de brief.