woensdag, 28. oktober 2015 - 17:47 Update: 29-10-2015 8:07

Nissan presenteert toekomstvisie op elektrisch en autonoom rijden:IDS

Nissan presenteert toekomstvisie op elektrisch en autonoom rijden:IDS
Foto: Nissan
Amsterdam/Tokio

Nissan heeft woensdag op de Tokyo Motor Show een nieuw concept onthuld: de IDS. Het is een studiemodel dat laat zien hoe Nissan verwacht dat elektrische aandrijving en autonoom rijden zich in de nabije toekomst zullen ontwikkelen.

Bij de presentatie zei Nissans president en CEO, Carlos Ghosn: 'Hier zien we technologie die een revolutie zal teweegbrengen voor de interactie tussen bestuurder en zijn auto en voor toekomstige mobiliteit.' 

Nissan heeft enkele jaren geleden het voortouw genomen met het ontwikkelen en uitbouwen van elektrische mobiliteit. Andermaal staat het Japanse merk in de frontlinie als het gaat om het ontwikkelen van baanbrekende en superintelligente voertuigcontrole- en veiligheidssystemen, waarmee autonoom rijden in de praktijk weer een stuk dichterbij komt. Al in augustus 2013 stelde Ghosn dat Nissan van plan is vóór 2020 diverse zelfrijdende auto's te presenteren. Het ontwikkelingsproces ligt volledig op schema. 

De Intelligent Driving Study (IDS) illustreert hoe Nissan een volgende generatie auto's ziet. 'Nissan Intelligent Driving helpt de automobilist te anticiperen en te reageren in het verkeer. De techniek beperkt ongelukken als gevolg van menselijke fouten aanzienlijk - die zijn de oorzaak voor meer dan negentig procent van de aanrijdingen. Daardoor is autorijden straks veiliger, maar ook schoner, efficiënter en leuker', aldus Ghosn. 

De Nissan IDS-rijbeleving

Sommigen stellen zich een toekomst voor met auto's die zelfstandig in een soort konvooi van A naar B rijden. Nissan heeft voor de IDS Concept een ander benadering gekozen. Als de bestuurder kiest voor automatisch rijden (Piloted Drive) en het stuur letterlijk uit handen geeft, dan kan de bestuurder de auto zijn rijstijl laten overnemen, dus de manier waarop hij zelf het liefst gas geeft, remt en bochten neemt. 

In de stand Manual Drive heeft hij de volledige controle. Dan kan hij net zoals hij nu gewend is, optrekken en bochten nemen. Achter de schermen is de IDS Concept toch actief om zo nodig assistentie te bieden als gevaar dreigt. Dan helpt de techniek de bestuurder om op de juiste manier te reageren. 

De Nissan IDS Concept heeft techniek met een zelflerend vermogen en is daarmee een alerte en attente assistent. Ook bij het doorgeven van verkeersinformatie wordt rekening gehouden met de persoonlijke voorkeuren en belangstelling van de bestuurder, zodat die meer ontspannen, veiliger en met meer plezier onderweg is. 

Design - Together, we ride

'Communicatie speelt een sleutelrol bij de Nissan IDS Concept. Wil autonoom rijden in de praktijk slagen, dan komt het aan op interactie tussen auto en bestuurder, maar ook tussen auto's onderling en met andere weggebruikers. Het design van de IDS Concept straalt dat uit, het is een treffende expressie van Nissans visie op autonoom rijden, of zoals wij stellen: "Together, we ride"', aldus Mitsunori Morita, Design Director. 

Twee interieurs, tweeledige rijbeleving

"Together, we ride" tekent zich af in het interieurdesign. 'Het interieur van de Nissan IDS Concept verandert afhankelijk van de gekozen rijmodus - Piloted Drive of Manual Drive. Dit is in onze ogen absoluut noodzakelijk om ons idee van autonoom rijden uit te drukken', stelt Morita. 

Voor een hatchback is de binnenruimte in de Nissan IDS Concept verrassend fors. Dankzij de lange wielbasis zitten vier volwassenen royaal en comfortabel. In de autonome stand Piloted Drive zelfs nog meer, doordat het stuurwiel dan in het centrale deel van het dashboard verzinkt, terwijl tegelijk een groot beeldscherm verschijnt. 

Rijden en bediening worden door de systemen in de auto overgenomen, met inbreng van de bestuurder via spraak- en gebaarbediening. In het interieur valt het gebruik op van natuurlijke materialen, zoals lederen bekleding. De verlichting is soft. Alle stoelen zijn volledig draaibaar, zodat een vergaderopstelling mogelijk is. Het voelt aan als een relaxte woonkamer. 

In de stand Manual Drive transformeert het interieur naar een op de bestuurder gerichte setting. Het stuurwiel, waarvan de vorm is ontleend aan paardenteugels, wordt geflankeerd door meters en een head-updisplay. De interieurverlichting schakelt over naar blauw. Zicht op de weg is voor de bestuurder optimaal door holle, doorzichtige dakstijlen, die ook het ruimtelijk gevoel versterken. 

'Ongeacht de gekozen rijmodus behoudt de bestuurder de controle over de auto. Die kan keuzes blijven maken en bij de ontwikkeling van de technologie is dat ook het uitgangspunt', stelde Ghosn op de Tokyo Motor Show. 

Categorie: