woensdag, 28. oktober 2015 - 19:42

Chinees in Delft aangehouden met half miljoen euro in auto

Chinees in Delft aangehouden met half miljoen euro in auto
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Delft

Politieagenten hebben zondag een half miljoen euro weten te onderscheppen, toen zij een 23-jarige Chinese man uit Delft aanhielden in de ondergrondse parkeergarage van woonwarenhuis Ikea in Delft. Hij wordt verdacht van het witwassen van crimineel verkregen geld.

De man had zojuist het geld ontvangen en reed weg in zijn Audi met Belgisch kenteken, toen de politie hem in de parkeergarage tot stoppen maande en arresteerde.

Bundels bankbiljetten

Op de achterbank van de Audi werd een shopper met talrijke bundels bankbiljetten erin aangetroffen en ingenomen. Daarnaast zijn enkele smart phones en twee auto’s, een Audi en een Mercedes, in beslaggenomen.

Onderzoek

Onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie is op vrijdagavond een onderzoek gestart. Aanleiding daarvoor was informatie over de voorhanden zijnde geldoverdracht, afkomstig van Amerikaanse autoriteiten. Het geld zou afkomstig zijn van drugshandel. Die informatie en afgeluisterde telefoongesprekken hebben zondag geleid tot de aanhouding van de verdachte en de inbeslagname van 500.000 euro cash, voornamelijk in coupures van 50 en 20 euro.

Vreemdelingenwet

De rechter-commissaris in Zwolle heeft vandaag de voorlopige hechtenis van de verdachte met 14 dagen verlengd. De man verblijft illegaal in Nederland. Zodra hij op vrije voeten komt, zal de Chinees vermoedelijk worden uitgezet op basis van de Vreemdelingenwet.

Meer aanhoudingen in het onderzoek worden niet uitgesloten.

Provincie:
Blik op 112: