woensdag, 28. oktober 2015 - 20:22 Update: 28-10-2015 21:15

Plasterk en Politie grootste privacyschenders

Minister Plasterk en Nationale Politie winnen Big Brother Awards '15
Amsterdam

De winnaars van de Big Brother Awards 2015 zijn minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk en de korpschef van de Nationale Politie. De eerste voor zijn plannen voor de meest vergaande afluisterwet voor geheime diensten die Nederland ooit gehad heeft, maar weigert te luisteren naar de kritiek daarop. De tweede voor zijn inzet van 'predictive policing' op basis van big data. Hiermee zouden misdrijven voorspeld moeten worden. Maar daarmee wordt afwijkend gedrag maatgevend, in plaats van strafbaar gedrag. Dit meldt Bits of Freedom.

Publieksprijs

Voor de Publieksprijs kon iedereen in Nederland kandidaten nomineren. Van de kandidaten met de meeste nominaties is een top-drie gemaakt waar vervolgens op gestemd kon worden. Ronald Plasterk won met een ruime meerderheid, 57 procent van de stemmen. De andere kandidaten voor de Publieksprijs waren Achmea (wegens het inruilen van solidariteit voor big data) en Microsoft (vanwege de privacyschendingen in Windows 10). 

Expertprijs

Bits of Freedom vroeg een aantal experts op het gebied van privacy om kandidaten voor te dragen die misschien minder (media-)aandacht krijgen, maar toch een nominatie verdienen. De kanshebbers die het hebben afgelegd tegen de Nationale Politie waren het Van der Valk-hotel in Hengelo (wegens het vrijwillig en structureel doorgeven van gastenlijsten aan de politie) en wederom minister Plasterk (wegens het voorstel voor een nieuwe wet voor de geheime diensten).