donderdag, 29. oktober 2015 - 10:13 Update: 29-10-2015 13:42

Onderhoudcentrum voor F-35-motoren defensie kost 90 miljoen

Nieuw onderkomen voor onderhoud F-35-motoren defensie
Foto: Archief min. Defensie
Woensdrecht

Voor het onderhoud van F-35-motoren bouwt Defensie op Logistiek Centrum Woensdrecht een werkplaats en een proefdraaiopstelling. Hier gebeurt vanaf 2019 het onderhoud aan zowel Italiaanse als Nederlandse F-35 motoren.

Mogelijk volgt later nog het onderhoud aan de F-35-motoren van andere landen. Dit laat minister Jeanine Hennis-Plasschaert weten in een brief aan de Tweede Kamer.

De proefdraaiopstelling wordt volledig omsloten en geluiddempend. Defensie schaft voor de opstelling speciaal gereedschap en ICT-middelen aan. De faciliteiten en middelen worden eigendom van Defensie. Het onderhoud aan de F-35-motor gebeurt door een private partner, net als nu bij de F-16-motoren.

Gedeelde investering

Met de vastgoedinvestering is een bedrag gemoeid van €80 tot €90 miljoen. Defensie financiert de helft. Naar verwachting nemen Economische Zaken en de Provincie Noord-Brabant elk een kwart voor hun rekening. De aanbesteding van het project begint binnenkort, waarna het tussen 2016 en 2019 wordt uitgevoerd.

Verdeling motoronderhoud

Het onderhoud aan de F-35-motoren gebeurt in Nederland, Noorwegen en Turkije. De Noorse en Turkse werklast wordt in de betreffende landen uitgevoerd. Het overige onderhoudswerk aan motoren in de Europese regio (zoals de in Europa gestationeerde Amerikaanse F-35-toestellen) wordt toegewezen. Het land dat ‘best value’ levert, krijgt een groter deel van het werkaanbod.

Goed voor economie

Ingeschat wordt dat motoronderhoud en ander onderhoudswerk, logistieke dienstverlening en overige werkzaamheden meer dan 13 miljard euro aan bedrijvigheid opleveren. Hiermee zijn meer dan 1600 banen gemoeid, om te beginnen in Zuidwest-Brabant maar ook in andere delen van Nederland."

Blik op 112: