donderdag, 29. oktober 2015 - 10:34

Nederland stemt tegen uitstel invoering strengere uitstoot test voor nieuwe dieselauto’s

Foto van tanken diesel in auto | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Brussel/Den Haag

Het voorstel van de Europese Commissie om de invoering van strengere en waarheidsgetrouwe test voor nieuwe dieselauto’s verder naar achter te schuiven en daarbij de eerste jaren een overschrijding toe te staan van ruim 2x de toegestane uitstoot van stikstof is voor Nederland niet acceptabel.

Tijdens de stemming in het Technisch Comité MotorVoertuigen stond Nederland in zijn strenge opvattingen over luchtkwaliteit helaas alleen. Ondanks de tegenstem van Nederland is het voorstel van de Commissie aangenomen.  

Nederland is al jaren een van de drijvende krachten achter de invoering van een praktijktest (de zgn. Real Driving Emission test). Mede naar aanleiding van het gesjoemel met software van dieselauto’s lag er een voorstel van de Europese Commissie om de eerder al overeengekomen overgang van rolbandtesten naar testen op de openbare weg versneld in te voeren, in 2 stappen: m.i.v. 2017 een overschrijding van maximaal 60% (conformity factor: 1,6) en vanaf 2018 maximaal 18% (CF: 1,18) voor nieuwe types en een jaar later voor alle nieuwe voertuigen. 

Categorie:
Provincie: