donderdag, 29. oktober 2015 - 12:38

Syrië: twaalf aanvallen op ziekenhuizen in één maand

Syrië: twaalf aanvallen op ziekenhuizen in één maand
Foto: fbf
Amsterdam

35 Syrische patiënten en medische medewerkers zijn gedood en 72 gewond door een belangrijke toename van het aantal luchtaanvallen op ziekenhuizen in Noord-Syrië. Dat meldt Syrische medische staf die ondersteund wordt door Artsen zonder Grenzen.

Twaalf ziekenhuizen in de gouvernementen Idlib, Aleppo en Hama werden doelwit bij een golf aanvallen in oktober. Daaronder waren zes ziekenhuizen die Artsen zonder Grenzen ondersteunt. Ook vier ambulances werden verwoest. Eén ziekenhuis heeft inmiddels haar deuren weer geopend. Ondertussen blijft het voor de bevolking erg moeilijk spoedeisende hulp te krijgen, net als basisgezondheidszorg en zorg op het gebied van verloskunde en kindergeneeskunde.

Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen als gevolg van de golf van aanvallen in de regio. Sommigen hebben hun toevlucht gezocht in het open veld of in nabijgelegen dorpen. Volgens gezondheidswerkers van Artsen zonder Grenzen zijn anderen naar verder gelegen streken gevlucht. Als gevolg van de aanvallen hebben 1.700 families hun toevlucht gezocht in vier kampen rond de plaats Atmeh in het gouvernement Idlib. Daar verblijven al 110.000 gevluchte Syriërs. In de afgelopen week kwamen nog eens 225 families aan. 

'Na meer dan vier jaar oorlog, blijf ik verbijsterd over hoe makkelijk het internationale humanitaire recht geschonden wordt door alle partijen in dit conflict', zegt landencoördinator voor Syrië Sylvain Groulx van Artsen zonder Grenzen. 'De grote vraag is of het humanitaire recht in feite dood is. Zoveel humanitaire en medische organisaties, waaronder Artsen zonder Grenzen, blijven oproepen tot het onmiddellijk stoppen van dit soort aanvallen in het hele land, maar worden onze stemmen gehoord?'

Met de winter in aantocht is adequaat onderdak een dringende prioriteit. 

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Tag(s):