donderdag, 29. oktober 2015 - 17:17 Update: 29-10-2015 17:24

Uitvak blijft leeg bij FC Utrecht tegen Ajax

Uitvak blijft leeg bij FC Utrecht tegen Ajax
Foto: Archief EHF
Utrecht

Tijdens de wedstrijd FC Utrecht tegen Ajax op 13 december a.s. zullen er geen Ajax-supporters in het stadion zitten. Dit besluit heeft burgemeester Jan van Zanen in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie genomen.

Extra maatregelen zijn dat seizoenkaarthouders geen extra toegangskaart kunnen kopen en moet FC Utrecht voor voldoende FC Utrecht zorgt voor voldoende personeel om de veiligheid in stadion te borgen en het afsluiten van de tribune van de Bunnikside te garanderen. Ook moet FC Utrecht zorgen dat het camerasysteem is geïnstalleerd dat bij onverhoopt ongewenste spreekkoren of ander wangedrag daders identificeert waardoor ze gestraft kunnen worden.

Op 5 april jl. vonden ongeregeldheden plaats tijdens de wedstrijd FC Utrecht – Ajax. Tijdens de wedstrijd zijn kwetsende (antisemitische) teksten gezongen door een deel van de aanhang van FC Utrecht op de Bunnikside. De Beroepscommissie van de KNVB heeft naar aanleiding van deze spreekkoren FC Utrecht veroordeeld tot een geldboete van EUR 10.000,- en de club gesommeerd de eerstvolgende wedstrijd van het eerste elftal in de competitie, bekercompetitie of play-offs van de KNVB, tegen het eerste elftal van Ajax, te spelen zonder dat personen als toeschouwer toegang mogen hebben tot de Bunnikside.

FC Utrecht heeft de betreffende seizoenkaarthouders de toezegging gedaan dat zij een andere plek in het stadion krijgen. Dit zorgt ervoor dat de supporters van de Bunnikside voor deze wedstrijd verspreid zitten over het stadion en is het niet mogelijk deze supporters en die van het uitvak adequaat te scheiden. Dit gegeven, in combinatie met de animositeit tussen supportersgroepen van beide clubs en signalen van mogelijke acties bij de wedstrijd maakt dat er een onaanvaardbaar risico ontstaat vanwege veiligheid van de bezoekers en personeel. Daarom blijft het uitvak voor iedereen leeg.

Burgemeester Van Zanen vindt het teleurstellend dat de voetbalwedstrijd alleen onder deze voorwaarden kan worden gespeeld. Maar hij is ervan overtuigd dat deze maatregelen de kans vergroten op normale verhoudingen in de nabije toekomst. De noodzakelijke grootschalige inzet van politie en ME die zonder deze maatregelen nodig zou zijn om de wedstrijd FC Utrecht-Ajax op 13 december a.s. in goede banen te leiden, past niet in het streven naar normalisatie.

Categorie:
Provincie: