donderdag, 29. oktober 2015 - 18:59 Update: 29-10-2015 22:25

Rechtbank wil nu ook voormalig justitietopman Demmink horen

Voormalig justitietopman Demmink nu ook in openbaar gehoord inzake zedenzaak
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De Amsterdamse rechtbank wil dat voormalig justitietopman Joris Demmink onder ede gehoord wordt over de beschuldiging tegen hem dat hij minderjarige kinderen zou hebben misbruikt.

Ook Ivo Opstelten en Fred Teeven moeten getuigen over kindermisbruik in de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw. Het verzoek tot een voorlopig getuigenverhoor kwam van voormalig jongensprostitué Bart van Well. De rechtbank van Amsterdam honoreerde het verzoek, zo laat van Wells advocaat Martin de Witte weten. Dit melden verschillende media donderdag.

Bart van Well zou naar eigen zeggen jarenlang gedrogeerd en misbruikt zijn. Dat kon allemaal gebeuren omdat volgens hem de overheid de kinderprostitutie niet aanpakte. De jongensprostitué heeft vorig jaar zelf onder ede verklaard dat hij eind jaren '80, toen hij 15 jaar oud was, Joris Demmink als klant heeft gehad. Hij zou seks met hem hebben gehad op de achterbank van zijn dienstauto. Demmink heeft dit altijd ten zeerste ontkend.

Eind jaren '90 werd er een onderzoek ingesteld naar kindermisbruik door hoge justitiemedewerkers: het zogenoemde Rolodexonderzoek. Het onderzoek liep stuk door een lek. Vorig jaar zei Opstelten dat Demmink niet voorkomt in het onderzoek, terwijl anderen beweren dat dat wel zo is.