vrijdag, 30. oktober 2015 - 22:03 Update: 31-10-2015 9:08

Adviesburo NVWA: verbied het onverdoofd ritueel slachten

Adviesburo NVWA wil onverdoofd slachten verbieden
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) pleit voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten.

Het BuRO concludeert dat bij deze slachtmethode sprake is van een ernstige aantasting van het dierenwelzijn. De Partij voor de Dieren wil dat staatssecretaris Dijksma zo spoedig mogelijk met een verbod komt en zal dit tijdens het landbouwdebat aanstaande dinsdag en woensdag aan de orde stellen. 

Marianne Thieme verdedigde in 2011 en 2012 haar wetsvoorstel voor een verbod op de onverdoofde rituele slacht. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer (VVD, PvdA, PVV, SP, D66, GroenLinks) stemde juni 2011 met 116 stemmen voor het wetsvoorstel. De Eerste Kamer stemde in 2012 echter tegen.

Het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in een vrijdag gepubliceerd advies aan de Staatssecretaris van Economische Zaken geconcludeerd dat er bij het onverdoofd ritueel slachten sprake is van een ernstige aantasting van het dierenwelzijn. 

Het BuRO adviseert daarom een verbod op onverdoofd slachten. Marianne Thieme wil dat staatssecretaris Dijksma zo spoedig mogelijk met een verbod komt en zal dit aan de orde stellen tijdens de begrotingsbehandeling van Economische Zaken aanstaande dinsdag en woensdag. 

Marianne Thieme: “Nu het BuRO van de NVWA met het advies komt om tot een verbod over te gaan, wil ik aanstaande dinsdag en woensdag de toezegging van de staatssecretaris dat ze tot snelle actie overgaat en met een voorstel komt voor een verbod.” 

Provincie: