zaterdag, 31. oktober 2015 - 12:04 Update: 31-10-2015 20:12

Obama kiest er toch voor om grondtroepen naar Syrië te sturen

Amerika stuurt toch grondtroepen naar Syrië
Foto: White House
Washington

De Amerikaanse president Barack Obama heeft afgelopen vrijdag aangekondigd dat er Amerikaanse grondtroepen naar Syrië worden gestuurd.

Het zou gaan om enkele tientallen commando's die als taak hebben om de lokale verzetsgroepen te helpen bij hun strijd tegen Islamitische Staat. President Obama heeft  toestemming gegeven voor het zenden van maximaal 50 commando's. Dit heeft het Witte Huis bekendgemaakt.

Amerika voert al langer luchtaanvallen uit in Syrië. Door het sturen van Amerikaanse commando's zijn er straks Russische, Iraanse en Amerikaanse militairen actief op het Syrische slagveld, met verschillende doelen. Maar het Witte Huis heeft nadrukkelijk laten weten dat het niet de bedoeling is dat de Amerikaanse militairen zelf ten strijde trekken. De commando´s zouden alleen groeperingen moeten gaan trainen die tegen IS vechten. Het zou dan met name om Koerdische rebellen gaan.

Een bron binnen de regering-Obama heeft tegen nieuwszender NBC laten weten dat het sturen van grondtroepen slechts 'een verschuiving' is en geen 'verandering' in de Amerikaanse strategie tegen  Islamitische Staat, zo meldt Trouw. Maar toch maakt Obama met dit besluit een grote omslag. Hij heeft voorheen altijd beweerd dat hij geen nieuwe soldaten op gevechtsmissie zou sturen.