zaterdag, 31. oktober 2015 - 12:58 Update: 31-10-2015 15:30

'Aantal kinderen met ondergewicht neemt toe'

Amsterdamse jeugd kampt nu vaker met ondergewicht
Foto: fbf
Amsterdam

Stelden artsen jarenlang dat kinderen steeds dikker werden, in Amsterdam lijkt het nu om het tegenovergestelde te gaan. Daar neemt nu het aantal kinderen met ondergewicht juist toe.

Vooral onder schoolgaande kinderen (tussen 5 en 14 jaar) van Nederlandse komaf stijgt het aantal kinderen met ondergewicht. Ruim negen procent van hen is te licht. dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van een onderzoek van de GGD Amsterdam. Het onderzoek werd gehouden onder ruim 112 duizend kinderen tussen twee en veertien jaar en de bevindingen werden  gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Uit het onderzoek blijkt ook dat het aantal te dikke kinderen daalt. Als kinderen te dun zijn wil dat overigens niet zeggen dat ze dan ook ondervoed zijn.

Het is nog niet duidelijk of de campagnes om overgewicht bij kinderen terug te dringen ongewenste neveneffecten hebben. Dat wordt nog onderzocht. Omdat de campagnes pas in 2013 zijn begonnen, valt ook te  denken aan andere oorzaken zoals de crisis.

Het aantal te dikke kinderen is iet alleen in Amsterdam, maar ook in andere grote steden teruggelopen, maar tegelijkertijd steeg het aantal kinderen dat te licht was. Epidemioloog bij TNO Yvonne Schönbeck spreekt in de krant van een opmerkelijke ontwikkeling. Hoogleraar voeding en gezondheid aan de VU, Jaap Seidell,  denkt dat de belangstelling voor gezond eten en beweging niet de oorzaak hoeft te zijn dat kinderen massaal vermageren. In de krant zegt hij dat hij onder meer denkt aan oorzaken als de economische crisis en de toename armoede denkt.