zaterdag, 31. oktober 2015 - 13:19 Update: 31-10-2015 21:26

'Ambtenaar VWS moest documenten over loktieners vernietigen'

VWS vernietigde documenten uit vrees voor Wob-verzoeken
Foto: Archief EHF
Hilversum

Ambtenaren van het ministerie van VWS hebben interne mails en correspondentie met de gemeente Utrecht moedwillig vernietigd uit vrees dat deze stukken door buitenstaanders zouden worden ingezien. Dit blijkt uit onderzoek van radioprogramma Argos.

Een voormalig ambtenaar van VWS geeft in Argos toe dat hij in opdracht van zijn leidinggevenden diverse documenten heeft verwijderd en aan de gemeente Utrecht en het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft gevraagd om hetzelfde te doen. Utrecht en VenJ beschikten over dezelfde stukken.

Argos beschikt over kopieën van de vernietigde documenten. Het gaat om correspondentie uit juni en juli 2014 tussen de ministeries van VWS en VenJ en de gemeente Utrecht over de inzet van zogeheten mystery guests of loktieners bij de controle op de naleving van de drank- en horecawet. De toenmalig ambtenaar die de documenten moest vernietigen, zegt in Argos te vermoeden dat de leiding van zijn afdeling hiertoe opdracht gaf om te voorkomen dat de indruk zou ontstaan dat het ministerie als rijksoverheidsorgaan naar de pijpen van een lagere overheid (lees: de gemeente Utrecht) danst. Dit schrijft de VPRO zaterdag in een persbericht.

Hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden acht de handelswijze van VWS in strijd met de archiefwet en de wet openbaarheid van bestuur. Hij noemt de zaak ‘politiek zeer pikant’ en ‘een treffende illustratie van een bestuurscultuur die niet is gericht op het delen van informatie’.

Utrecht controleerde vorig jaar korte tijd de naleving van de drank- en horecawet met behulp van 17-jarige mystery guests, terwijl de wettelijke minimumleeftijd van kopers van alcohol net was verhoogd tot 18 jaar. Die maatregel stuitte op grote bezwaren van politici en horeca-ondernemers, die het stadsbestuur beschuldigden van uitlokking. Ook VWS liet de gemeente Utrecht achter de schermen weten dat gebruik van minderjarige loktieners vermoedelijk onwettig was.