zaterdag, 31. oktober 2015 - 19:17 Update: 31-10-2015 21:31

'In veel gemeenten blijft Zwarte Piet bij de komende intocht zwart'

Wel meer roetpieten, maar Zwarte Piet blijft in de meeste gemeenten nog gewoon zwart
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Uit een peiling van het AD blijkt dat ondanks alle discussies over Zwarte Piet, de trouwe hulp van Sinterklaas bij de komende intocht in veel gemeenten zwart of bruin blijft.

De krant deed een groot onderzoek waaraan 262 van de 393 Nederlandse gemeenten meededen. In slechts 16 gemeenten zullen andere Pieten te zien zijn. Van de 262 gemeenten hadden er 21 nog geen besluit genomen over de deelname van Zwarte Piet aan de intocht. Bij de andere gemeenten verandert er niets, omdat daar de discussie niet aan de orde is of omdat ze het verwijt van discriminatie onzin vinden. Weer anderen vinden dat het personage van Zwarte Piet in de loop van de tijd al genoeg veranderingen heeft ondergaan.

Bij de gemeenten die wel open staan voor andere pieten, kiezen  de meeste ervoor om roetpieten toe te voegen aan de optocht. Vorig jaar kwam het Sinterklaasjournaal met de roetpiet. De gemeenten die dit jaar met andere pieten komen zijn onder meer Amsterdam en Den Haag, Almere en Lelystad en Haaren (Noord-Brabant), Winterswijk (Gelderland) en Pijnacker-Nootdorp (Zuid-Holland).

Organisatiecomités van de Sinterklaasintochten in Meppel, Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht besloten eerder dit jaar tot het invoeren van de schoorsteenpieten. De landelijke intocht is dit jaar in Meppel. Marc Giling  van het Sint- en Pietengilde is niet verrast dat de traditie in veel steden in stand blijft. Tegen de krant zegt hij: 'Alle veranderingen die in de media breed worden uitgemeten, geven een vertekend beeld. De overgrote meerderheid ziet geen enkele reden iets te veranderen.'