zondag, 1. november 2015 - 13:58 Update: 01-11-2015 22:05

Alle vluchten van Metrojet met Airbus A321 door Russische autoriteiten geschrapt

Geen Metrojet-vluchten meer met Airbus A321
Foto: SXC
Moskou

Volgens persbureau Interfax hebben de Russische autoriteiten zondag alle vluchten van de chartermaatschappij Kogalimavia (Metrojet) met vliegtuigen van het type Airubs A321 stopgezet.

Het was een vliegtuig van dit type, een Airbus A321, die zaterdag in het noordoosten van Egypte neerstortte en waarbij alle 224 inzittenden omkwamen. Het onderzoek naar de oorzaak van de crash is nog volop aan de gang. Wat de precieze oorzaak van de crash is geweest is nog niet duidelijk. De Airbus die zaterdag crashte had al bijna 21.000 vluchten gemaakt. Het vliegtuig zou plotseling zijn gaan dalen en geen noodsignaal hebben gegeven.

Uit de eerste bevindingen zou zijn gebleken dat de piloot aan de luchtverkeersleiding heeft gevraagd of hij een noodlanding mocht maken. Maar volgens de BBC heeft de Egyptische minister van Verkeer nu gezegd dat er geen SOS-bericht is ontvangen. Tot nu  toe lijkt een technisch mankement de meest  voor de hand liggende oorzaak. Onrust wordt echter veroorzaakt door terreurbeweging Islamitische Staat (IS), die claimt het toestel te hebben neergehaald. Maar nog de piloot die het Egyptische onderzoek naar de ramp leidt als de Russische autoriteiten geloven hierin.

Volgens verschillende buitenlandse media zou het vliegtuig bij een landing in 2001 een zogenoemde tailstrike hebben gemaakt. Bij een tailstrike raakt de staart eerst de grond. Dit meldt de Gazet van Antwerpen. Het Aviation Safety Networking de krant: 'Bij zo'n tailstrike kan de plaat die de druk in het toestel regelt, beschadigd raken. Als dat over het hoofd werd gezien tijdens de herstellingen, was dit toestel echt een tikkende tijdbom. Als zo'n plaat het opeens begeeft, wordt het vliegtuig uit elkaar getrokken.'

Categorie: