zondag, 1. november 2015 - 18:11 Update: 01-11-2015 18:47

SP wil de samenleving eerlijker maken door meer te vragen van de allerrijksten

SP wil de samenleving eerlijker maken door meer te vragen van de allerrijksten
Foto: Archief EHF
Hilversum

In de uitzending van Buitenhof zondagochtend heeft SP-fractievoorzitter Roemer gezegd dat de SP een eerlijker belasting op vermogen wil.

Roemer: 'Door iets meer te vragen van de allerrijksten kunnen we de groeiende ongelijkheid een halt toeroepen.' Dit wil Roemer bewerkstelligen door miljonairs meer belasting te laten betalen en door een vermogenswinstbelasting in te voeren.

De SP wil het geld gaan gebruiken voor de zorg op sociale voorzieningen en om de lasten voor de lage en de middeninkomens te verlagen. In het SP-plan gaan mensen die meer dan 1 miljoen euro bezitten voor het deel boven het miljoen 1 procent belasting betalen. Voor het deel boven de 2 miljoen euro moet twee procent belasting worden betaald.

Verder zei Roemer : 'Mensen met spaargeld gaan er in onze voorstellen flink op vooruit. Zij hebben nu amper rendement op hun spaargeld; dan is het logisch dat je ook minder belasting betaalt. Maar van rijke beleggers vragen we iets meer. Wie veel winst maakt op zijn vermogen, moet daar gewoon belasting over betalen. Dat is heel terecht, want de afgelopen jaren hebben spaarders veel te veel belasting moeten betalen over hun vermogen en rijke beleggers veel te weinig. Die scheefgroei trekken wij recht.'

De partij heeft de plannen laten doorrekenen door het Centraal Planbureau. Het plan zou 4,2 miljard euro opleveren. Kleinere spaarders hebben volgens Roemer bij de nieuwe plannen van de SP niets te vrezen.

Categorie: