maandag, 2. november 2015 - 8:07 Update: 02-11-2015 16:36

'Kinderen moeten kunnen opgroeien zonder tabaksrook'

Roken op helft schoolpleinen al een taboe
Foto: Longfonds/Comeniuscollege
Amsterdam

De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds starten vandaag een campagne voor een rookvrije generatie. Samen met publiek en de politiek willen de fondsen met haar partners uit onder meer het zorgveld het mogelijk maken dat kinderen kunnen opgroeien zonder tabaksrook en de verleiding om te gaan roken.

Het draagvlak om kinderen te beschermen is groot onder Nederlanders. Uit recent onderzoek van Motivaction blijkt dat 88% van de Nederlanders dit idee aansprekend vindt en van die personen meer dan driekwart aangeeft dat ouders, scholen en overheid daarbij een rol moeten spelen.

100 kinderen per dag beginnen met roken

Iedere dag beginnen zo’n honderd kinderen in Nederland met roken. Ruim de helft van hen blijft roken en raakt verslaafd. Terwijl er in Nederland jaarlijks 20.000 mensen sterven door roken en enkele duizenden door meeroken. Dat zijn er méér dan door drank, drugs, misdaad en verkeer bij elkaar.

Verleiding

Ondanks deze harde feiten wordt het nog steeds als alledaags gezien dat kinderen beginnen met roken. En is het voor ouders moeilijk om hun kinderen tegen deze dodelijke verslaving te beschermen. Hoewel steeds meer omgevingen (zoals de horeca) rookvrij zijn, worden kinderen nog op allerlei manieren verleid om met roken te beginnen. Hun verslavingsgevoeligheid is groter dan die van volwassenen. Zien roken, doet roken. Er blijven zo jaarlijks bijna 37.000 nieuwe, jonge rokers bijkomen.

Betere voorlichting

Om de jeugd te beschermen, zijn de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds samen met andere partijen een beweging gestart om kinderen vrij van tabaksrook en de verleiding om te gaan roken, te laten opgroeien. De fondsen stimuleren diverse initiatieven (groot en klein) om dit mogelijk te maken: betere voorlichting en ondersteuning voor jonge ouders in spé, rookvrije schoolpleinen en sportverenigingen de kans geven kinderen rookvrij te laten sporten etc.

Provincie:
Tag(s):