maandag, 2. november 2015 - 21:43 Update: 02-11-2015 23:34

'Marathon lopen kan ook prima op schoenen van 20 euro'

Marathon lopen kan ook op schoenen van 20 euro
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Hilversum

Voor wie van plan is nieuwe hardloopschoenen te kopen, het maakt niet uit of je schoenen van 20 euro koopt of speciale aangemeten schoenen van 120 euro. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leuven in opdracht van het televisieprogramma Radar.

Veel hardlopers laten zich vaak misleiden door winkelketens waar ze hardloopschoenen kunnen laten aanmeten om zo blessurevrij te kunnen hardlopen. Radar nam in de test twee hardloopschoenen onder de loep. Zo werd bijvoorbeeld een Nike-schoen van 130 euro in een uitgebreide test vergeleken met een schoen van de Bristol van 20 euro. Het eindresultaat was opmerkelijk. 'Wat blessures betreft hebben hardloopschoenen zich nog niet bewezen. Met die adviezen van de winkel zou ik voorzichtig zijn, je moet zeker niet op de prijs afgaan. En je moet gewoon naar je eigen lichaam luisteren en als een schoen goed voelt, die schoen gebruiken voor het hardlopen,' aldus Benedicte Vanwanseele van de faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen van de Universiteit van Leuven.

Wim Schoots, die jonge atleten traint die de ambitie hebben om de Olympische Spelen te halen, zegt hierover: 'Bij jonge lopers let ik wel op schoeisel. Met schoenen kun je geen blessures voorkomen maar ze kunnen wel blessures veroorzaken. Voor duurloop heb je wel stevigere schoenen nodig, maar het lopen moet voornamelijk uit goede voeten komen.'

Categorie:
Provincie:
Tag(s):