dinsdag, 3. november 2015 - 10:01

Utrecht heeft drukste fietspad van Nederland

Utrecht heeft drukste fietspad van Nederland
Foto: Archief FBF
Utrecht

De eerste resultaten uit het grootste fietsonderzoek ooit in Nederland zijn bekend. Hier uit blijkt onder andere dat het fietspad bij het Smakkelaarsveld naast CS Utrecht het drukste stukje fietspad in Nederland is.

Dit gevolgd door hetzelfde fietspad, alleen dan op de stukken bij het Vredenburg en de verderop gelegen Voorstraat. De top-5 wordt gecompleteerd door de Jodenbreestraat in Amsterdam, en de Grote Markt in Groningen. 

Alle fietsdata van de 55.000 deelnemers aan de Fiets Telweek 2015 is geanalyseerd en wordt nu gedeeld met de opdrachtgevers. Begin 2016 komt de fietsdata beschikbaar via www.fietstelweek.nl en ook als open data beschikbaar via een online platform van het Fietsberaad.

Midden-Oostelijk Nederland trapt hard door

In de provincies Drenthe en Overijssel wordt het hardst gefietst – 15,8 km per uur waarbij in het land van de hunebedden ook gemiddeld de meeste fietskilometers per rit worden afgelegd; 4,5 kilometer. In Noord-Holland blijken de fietsers minder hard door te trappen; gemiddeld 15,1 km per uur. In Flevoland en Zeeland zijn de ritten het kortst; 3,5km gemiddeld per fietsrit.

Snelste rit voor ligfietser

De snelste fietsrit is afgelegd tussen Utrecht en Soest met een gemiddelde van 43,2 kilometer per uur over 18 kilometer. Dit is inclusief het passeren van ten minste 2 verkeerslichten op deze route.

Fietsen in de stad

In de top-10 van steden qua deelnemeraantal wordt het hardst gefietst in Enschede – gemiddeld 16,2 kilometer per uur. Onze hoofdstad kende het grootste aantal deelnemers – maar liefst 10% van alle fietsritten startte in Amsterdam. Hier werd dan wel het langzaamst gefietst; gemiddeld 14,9 kilometer per uur.  In Leiden werden de kortste ritten afgelegd; gemiddeld 2,9 kilometer. In Rotterdam legden de fietsers de meeste fietsmeters af; gemiddeld 4,0 kilometer.

Kans op vertraging groot in provincie Utrecht

De fietser in de provincie Utrecht heeft grotere kans op vertraging dan andere provincies. Per fietskilometer komt hij 0,4 verkeerslichten tegen. In Friesland is dit slechts 0,03 verkeerslicht per kilometer.

Duursporter in Zuid-Holland?

Het kan niet anders dan een duursporter zijn; de deelnemer aan de Fiets Telweek met de langste rit. Een fietser uit Zuid-Holland fietste op de zondag maar liefst 180,6 kilometer.

Breedgedragen fietsonderzoek

De Fiets Telweek vond dit jaar plaats van 14 tot en met 20 september. Ruim 55.000 personen downloadden de speciale onderzoeksapp App de Fiets! 

Provincie:
Tag(s):