dinsdag, 3. november 2015 - 10:07 Update: 03-11-2015 11:09

‘Openbaar vervoer veel te snel met boetes bij incheck-problemen’

Openbaar vervoer veel te snel met boetes bij incheck-problemen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amersfoort

Openbaarvervoerbedrijven moeten hun boetebeleid ingrijpend wijzigen, zegt het OV loket. Reizigers die bij een verkeerde vervoerder inchecken, per ongeluk uit- in plaats van inchecken of een kaartje uit de automaat kopen en niet inchecken, krijgen nu in veel gevallen een boete, ook al is voor de reis wel degelijk betaald.

Het OV loket vindt het rigide dat goedwillende reizigers als ‘zwartrijders’ behandeld worden. “Reizigers als deze mogen niet als zwartrijders worden behandeld als ze vergeten in te checken of verkeerd inchecken. Zij hebben er namelijk geen enkel belang bij om niet in te checken. Ze hebben al voor hun reis betaald. Zeker als ook nog de juiste reisdatum op het kaartje staat, verwachten wij van vervoerders een coulantere houding. Dat zal het draagvlak voor de OV-chipkaart ook ten goede komen.”

Dit schrijft het OV loket, de onafhankelijke ombudsman voor beter openbaar vervoer, in zijn rapportage over het derde kwartaal van 2015. De ombudsman behandelt klachten van reizigers die er niet uitkomen met vervoerders. 

Provincie: