dinsdag, 3. november 2015 - 10:10 Update: 04-11-2015 14:36

UMCG voert eerste buikwandtransplantatie in Nederland uit

UMC Groningen doet eerste buikwandtransplantatie
Foto: fbf
Groningen

In het UMC Groningen Transplantatie Centrum is onlangs succesvol de eerste buikwandtransplantatie bij een patiënt uitgevoerd in combinatie met een dunne darmtransplantatie.

Het is voor het eerst in Nederland - en in de Eurotransplantregio - dat een patiënt een buikwandtransplantatie onderging. Ook de betrokkenheid van plastisch chirurgen bij deze complexe procedure is uniek voor de transplantatiegeneeskunde. De gecombineerde transplantatie heeft negen uur in beslag genomen. Op dit moment maakt de patiënt het goed. Dankzij de gecombineerde transplantatie kan de patiënt weer gewoon eten en beschikt deze ook weer over een gesloten en gave buik.

Patiënten die wegens darmfalen niet genoeg voeding via de darm kunnen opnemen, zijn afhankelijk van kunstmatige voeding via een infuus (totale parenterale voeding, TPV). Wanneer dit niet meer lukt of er levensbedreigende problemen ontstaan, is een dunne darmtransplantatie de enige resterende behandeloptie. Voordat deze patiënten getransplanteerd worden, leven ze dikwijls jarenlang met een infuus dat verbonden is aan een pomp en een zak met voeding. Door dit infuus wordt dagelijks gedurende zo’n twaalf uur speciale voeding - buiten het maag-darmkanaal om - direct in de bloedbaan toegediend. Behalve dat zij geen gewoon voedsel kunnen opnemen, zijn deze patiënten hierdoor ook vaak aan huis gebonden. Bovendien leidt de voedingslijn geregeld tot infecties en vergt deze dagelijks intensieve verzorging en strikte hygiëne.

In Nederland zijn ongeveer 300 mensen langdurig afhankelijk van TPV. Circa twintig procent van deze patiënten ondergaat uiteindelijk een dunne darmtransplantatie, een procedure die alleen in het UMCG wordt uitgevoerd. Bij deze patiënten is, vanwege de vele ingrepen die zij hebben ondergaan en buikwondproblemen, de buikwand aangetast. Hierdoor sluit deze niet (goed) meer en geeft deze onvoldoende bedekking van de darm als er een darmtransplantatie zou plaatsvinden. Bestaande behandelingen als het oprekken van de huid, huidtransplantatie of gebruik van een biologisch of kunststof matje bieden dan lang niet altijd uitkomst.