dinsdag, 3. november 2015 - 13:58 Update: 03-11-2015 22:38

OM eist celstraf tegen leden Satudarah Tilburg wegens wapenverkoop

Gevangenisstraf geëist tegen leden Satudarah Tilburg wegens wapenuitvoer
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Almelo

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft voor de rechtbank Overijssel gevangenisstraffen van 4 jaar en 18 maanden geëist tegen twee leden van de Satudarah Chapter Tilburg. Ze worden verdacht van wapenuitvoer naar Duitsland, verboden wapenbezit en het hebben van hennepkwekerijen.

In deze zaak hebben twee leden van de Satudarah Duisburg (Duitsland) verklaard dat er in februari en maart 2013 automatische wapens met munitie in Tilburg zijn opgehaald in het clubhuis van de Satudarah aldaar; 1 keer 2 Scorpions en 1 keer een Kalasjnikov.

Daarnaast liep er reeds een onderzoek naar de 46-jarige hoofdverdachte uit Maastricht, president van de Chapter Tilburg. Opgevangen telefoongesprekken bevestigden de leveringen van de wapens. Tijdens een huiszoeking in december 2013 werden er bij deze hoofdverdachte vuurwapens, munitie en boksbeugels aangetroffen. Ook werden twee hennepkwekerijen aangetroffen. De officier van justitie heeft 4 jaar gevangenisstraf tegen hem geëist.

Tegen een 31-jarige man uit Breda is 18 maanden gevangenisstraf geëist. Hij zou samen met de hoofdverdachte betrokken zijn bij de wapenuitvoer in februari 2013 en het exploiteren van een van de hennepkwekerijen. De officier noemt de wapenuitvoer een zeer ernstig feit.: 'In deze zaak direct gerelateerd aan ernstige criminaliteit, zelfs rechtsorde ondermijnend, omdat de wapens bestemd waren voor een bendeoorlog over een stad. Een van de scorpions blijkt daadwerkelijk gebruikt te zijn om op een kiosk te schieten.'

Voor een derde verdachte, een 50- jarige man uit Ammerzoden is vrijspraak gevraagd. Hij werd verdacht van het helpen bij de wapenuitvoer, maar voor zijn aandeel is te weinig overtuigend bewijs.