dinsdag, 3. november 2015 - 21:05 Update: 04-11-2015 16:28

Door ratten overgedragen ziektes neemt toe

Stijgend aantal mensen ziek door ratten en muizen
Foto: fbf
Bilthoven

Het aantal patiënten dat met ziekten kreeg te maken in 2014 die door wilde knaagdieren worden overgebracht lag hoger dan in voorgaande jaren. Dit meldt het RIVM dinsdag.

'Het ging vooral om leptospirose (97 patiënten in plaats van gemiddeld 30) en hantavirusinfecties (36 patiënten in plaats van gemiddeld 13). Het is nog niet helemaal duidelijk wat de oorzaak van de stijging is, maar de zachte winter en warme zomer hebben waarschijnlijk een rol gespeeld', aldus het RIVM. 

Het aantal patiënten is beperkt en geeft nu geen reden tot zorg. Het blijft belangrijk om alert te zijn op ziekten die door wilde knaagdieren worden overgedragen. Daarom loopt er onderzoek naar factoren die bijdragen aan deze toename. Dat blijkt uit de Staat van Zoönosen van het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Leptospirose

De bacterie die leptospirose veroorzaakt kan voorkomen bij knaagdieren (zoals ratten), koeien en honden. Wanneer besmette ratten in het oppervlaktewater urineren, kunnen bacteriën in het water terechtkomen waardoor mensen besmet kunnen raken. 

Bijvoorbeeld door recreatie in of bij oppervlaktewater. De symptomen bij de mens kunnen sterk verschillen, van griepachtige klachten tot ernstig nier- of leverlijden bij de ziekte van Weil. In 2014 was niet alleen een toename te zien van leptospirose bij de mens, ook bij honden kwam de ziekte vaker voor dan in voorgaande jaren. Mogelijk wordt de stijging veroorzaakt door de zachte, korte winter van 2013-2014 waardoor meer ratten de winter hebben overleefd.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):