woensdag, 4. november 2015 - 9:03 Update: 04-11-2015 14:41

´Behandelgesprek tussen arts en patiënt moet worden vergoed'

´Gesprek met arts moet altijd vergoed worden´
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Elke patiënt moet voortaan standaard een gesprek kunnen krijgen met zijn arts over zijn ziekte, de behandeling en over een eventuele operatie. De zorgverzekeraar moet de kosten van zo'n langer gesprek vergoeden.

In het debat over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid zullen de regeringspartijen PvdA en VVD hiervoor pleiten. Dit melden verschillende media woensdag. Nu is het nog zo dat ziekenhuizen behandelingen en operaties vergoed krijgen, maar een langer gesprek niet. Een kort gesprek over de te volgen behandeling wordt wel vergoed.

Het idee is afkomstig van de PvdA. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester in het AD: 'Het goede gesprek moet in elke spreekkamer de norm worden. Ook als het niet om een levensbedreigende ziekte gaat. Dan kunnen mensen samen met hun arts afwegen: wat past er precies bij mij?' Bouwmeester vindt dat we ons niet moeten laten gijzelen door het systeem dat ´zo snel mogelijk opereren´ adviseert.

Leendert de Lange, Kamerlid voor de VVD, is het met de PvdA eens. In de zelfde krant zegt hij:'Het is belangrijk dat mensen zelf de regie kunnen houden, in overleg met hun arts. Dat moet net zo normaal worden als het opnemen van de bloeddruk.'

Er bestaat nu al wel de mogelijkheid om met een zwaar zieke een intensief gesprek te voeren over de behandelopties, maar daar wordt nauwelijks gebruik van gemaakt. Bouwmeest vindt het niet goed dat alleen een lang gesprek met terminale patiënten vergoed kan worden. 'Dat moet anders. En het moet zelfs mogelijk worden om eventueel een vervolggesprek in te lassen.'

Categorie:
Tag(s):