woensdag, 4. november 2015 - 11:14 Update: 04-11-2015 13:31

'Vertrouwelijk telefoongesprekken tussen militairen op missie en hun advocaten steeds vaker opgenomen'

Zorgen om afluisteren telefoongesprekken van militairen op missie
Foto: RVD
Den Haag

Het zou steeds vaker voorkomen dat vertrouwelijke telefoongesprekken tussen militairen op missie en hun advocaten worden opgenomen. Dit leidt tot bezorgdheid bij de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA), zo melden verschillende media woensdag.

De gesprekken die via beveiligde lijnen lopen worden standaard opgenomen of 'ingelogd'. De eenheid die is uitgezonden neemt de gesprekken op. Het eventuele afluisteren gebeurt voor de operationele veiligheid en niet door de MIVD. 

Defensie laat weten dat de inhoud mag worden gebruikt als 'dit voor de veiligheid een dringend noodzakelijk belang dient'. De informatie komt volgens het ministerie niet terecht in strafrechtelijke procedures. Het zou losstaan van het normale 'tappen' zoals dat de inlichtingendiensten gebeurt voor de nationale veiligheid.

De NOvA is hier niet over te spreken en zegt in de media: 'Er komen steeds meer signalen naar boven dat er op grote schaal geheimhoudingsgesprekken tussen advocaten en cliënten worden afgeluisterd. Dit is ernstig..'

Advocaat Sébas Diekstra die militairen in het buitenland bijstaat: 'De militairen op missie moeten er op kunnen vertrouwen dat zij vertrouwelijk kunnen bellen met hun advocaat in Nederland.'  De NOvA is het hier volledig mee eens: 'Dit is in feite dezelfde discussie als bij het afluisteren door de AIVD en de MIVD, waarbij het hier nog verder gaat omdat alles standaard wordt opgenomen en achteraf wordt beoordeeld of het noodzakelijk is voor de veiligheid.'