donderdag, 5. november 2015 - 19:21 Update: 05-11-2015 20:00

Vluchtelingen krijgen extra steun en begeleiding bij hun hbo-studie

Vluchtelingen krijgen extra steun en begeleiding bij hun hbo-studie
Foto: Archief EHF
Den Haag

Tijdens een jubileumviering van de Vereniging Hogescholen heeft minister Jet Bussemaker (Onderwijs) bekendgemaakt dat veertig extra vluchtelingen een begin kunnen maken met de voorbereiding op hun hbo-studie.

Dat betekent dat de Hogescholen de komende vier jaar veertig extra vluchtelingen mogen opleiden. De veertig extra plekken zijn het verjaardagscadeau van de minister aan de Vereniging Hogescholen, die dit jaar haar 40-jarig bestaan viert. De Vereniging Hogescholen is de voormalige HBO-Raad.

De Stichting UAF, die vluchtelingen begeleidt, krijgt 136.000 euro voor de nieuwe studenten. De Stichting kan daarmee voor meer studenten meebetalen aan taalles, reiskosten en kosten voor boeken, die niet kunnen worden vergoed met het inburgeringsgeld.

Op deze manier wil Bussemaker bewerkstelligen dat hogescholen en universiteiten bijdragen aan begrip voor de vluchteling. Ze pleit ervoor de studenten zo min mogelijk als aparte groep te behandelen en zoveel mogelijk met Nederlandse studenten te laten optrekken. Vluchtelingen een eerlijke kans geven betekent volgens Bussemaker ook dat we geen concessies kunnen doen aan het niveau van diploma en taal. Vluchtelingen krijgen ook advies bij de keuze voor een onderwijsinstelling en begeleiding bij hun studievoortgang.

 

Provincie: