vrijdag, 6. november 2015 - 17:32 Update: 06-11-2015 17:43

Man (55) bestraft voor poging wurging vriendin met spons

Man (55) bestraft voor poging wurging vriendin met spons
Foto: Archief EHF
Zutphen/Groenlo

Vrijdag heeft de rechtbank in Zutphen een 55-jarige man uit Winterswijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan 178 dagen voorwaardelijk en een werkstraf van 40 uren voor een poging tot doodslag. Dit meldt de rechtbank Zutphen vrijdag.

'De man heeft op 4 januari 2015 in Groenlo een uitgetrokken nylon douchespons rond de nek en hals van zijn toenmalige vriendin gedraaid en aangetrokken', aldus de rechtbank. 

Verstikking

De man heeft verklaard dat hij niet de bedoeling had om zijn vriendin om het leven te brengen. Maar volgens de rechtbank had het slachtoffer door het handelen van de man wel kunnen overlijden. Het is een feit van algemene bekendheid dat de hals, met daarin onder meer halsslagaders, het strottenhoofd en de luchtpijp, een kwetsbaar gebied van het menselijk lichaam is.  Het aantrekken van een uitgetrokken nylon douchespons rond de hals kan leiden tot verstikking. Dit kan een directe oorzaak zijn voor het intreden van de dood. 

Rochelen

De rechtbank is van oordeel dat de man de kans dat het slachtoffer door zijn handelen zou komen te overlijden bewust heeft aanvaard, omdat de rechtbank bewezen vindt dat de man pas is gestopt met het aantrekken van de douchespons toen de zoon van het slachtoffer binnenkwam. Ook hoorde de man het slachtoffer al een rochelend geluid maken. Om die reden is de rechtbank van oordeel dat de man – zogeheten –  voorwaardelijk opzet had op de dood van het slachtoffer.

Behandeltraject

De rechtbank heeft vastgesteld dat tijdens het delict bij de man sprake was van een zekere vorm van verminderde toerekeningsvatbaarheid. Hij lijdt onder andere aan een post traumatische stress stoornis. Op de zitting is gebleken dat inmiddels een behandeltraject is opgestart. De man heeft baat bij de behandelingen. De rechtbank heeft met deze omstandigheden rekening gehouden bij het bepalen van de strafmaat.

Hoewel sprake is van een ernstig feit en een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend zou zijn, zou een dergelijke straf het behandeltraject doorkruisen. De rechtbank vindt dat onwenselijk. Om die reden heeft de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd, waarbij de tijd die de man in verzekering gesteld is geweest van de straf wordt afgetrokken.

Werkstraf

De rechtbank heeft bijzondere voorwaarden gekoppeld aan deze voorwaardelijke straf. Omdat niet is gebleken dat de man door zijn stoornis op dit moment niet kan werken, heeft de rechtbank ook een werkstraf opgelegd. Het slachtoffer heeft om vergoeding van de door haar geleden schade verzocht. De rechtbank heeft bepaald dat de man die schade moet vergoeden.

Provincie:
Tag(s):