vrijdag, 6. november 2015 - 17:54 Update: 07-11-2015 21:04

Twee van negen slachtoffers discotheekbrand Boekarest overleden na aankomst in Nederland

Slachtoffers discotheekbrand Boekarest naar Nederlandse brandwondencentra
Foto: Archief EHF
Beverwijk

Twee van de negen slachtoffers van een brand in een discotheek in Boekarest zijn zaterdag na in Nederland overleden aan hun verwondingen.

Mede na inspanning van het ministerie van Buitenlandse Zaken was er geregeld data de negen slachtoffers in drie Nederlandse brandwondencentra konden worden behandeld. Vlak nadat het vliegtuig met aan boord de negen slachtoffers was geland in Nederland kwamen twee slachtoffers te overlijden. 

Korte termijn

'Na intensieve bemiddeling door de Nederlandse ambassade in Boekarest werden alle papieren in orde gemaakt om de gewonden over te vliegen. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken liet vrijdag nog weten trots te zijn op de komst van gewonden van de brand in Boekarest naar Nederland. 'Ik ben er erg blij mee dat de Nederlandse deskundigheid kan worden ingezet om de slachtoffers de best mogelijke zorg te geven', aldus Koenders vrijdag. ‘Het is mooi om te zien dat onze diplomaten én het medisch personeel zich zo hard hebben ingezet om dit mogelijk te maken.’

De overkomst is het resultaat van afspraken tussen de brandwondencentra en de Roemeense instanties. Volgens Koenders vergde de organisatie van de overkomst van de Roemeense gewonden nauwkeurige coördinatie onder de vele betrokkenen. Buitenlandse Zaken heeft dit gefaciliteerd via intensieve bemiddeling en inzet van mensen ter plekke.

Beverwijk, Rotterdam en Groningen

De slachtoffers worden ondergebracht bij de brandwondencentra in Beverwijk, Rotterdam en Groningen. Hun verpleging zal waarschijnlijk een aantal maanden duren. Voor de familie wordt opvang geregeld door de Roemeense ambassade in Nederland.

Dertig doden

Tijdens de brand in de nacht van 30 oktober in poppodium Colectiv in Boekarest kwamen meer dan dertig mensen om het leven. Een Nederlander raakte gewond maar kon snel weer naar Nederland terugkeren. Tientallen zwaargewonden liggen in ziekenhuizen in Boekarest. De brand veroorzaakte een schokgolf in de Roemeense samenleving die inmiddels leidde tot het aftreden van premier Victor Ponta en zijn regering.