zaterdag, 7. november 2015 - 17:28 Update: 08-11-2015 19:10

Buma: 'Ik verzeker u: het CDA gaat onder mijn leiding nooit meer met de PVV regeren'

CDA eist 200 miljoen extra voor Justitie
Foto: CDA
Utrecht

Het CDA eist dat Justitie in de begroting er 200 miljoen euro extra bij krijgt. Dit zei partijleider Sybrand van Haersma Buma zaterdag op het najaarscongres van de partij in Utrecht. Over het regeren met de PVV was hij ook duidelijk, 'dat gaat onder mijn leiding nooit meer gebeuren'.

'Als we het hebben over de veiligheidstaak van de overheid, dan gaat het ook over binnenlandse veiligheid. En dit kabinet springt volstrekt onverantwoordelijk met die veiligheid om. De politie kan het werk nauwelijks nog aan, het OM wordt gekort, en het kabinet sluit rechtbanken in het hele land, met name in de regio’s', zei Buma.

'Deze weken loopt minister van der Steur de deuren van het Kamergebouw plat, om met knip en plakwerk steun te vragen voor zijn begroting. Met het CDA valt niet te marchanderen over de veiligheid. Het is heel simpel: Het CDA wil 200 miljoen extra voor justitie. Alleen als dat er komt zal het CDA instemmen met de begroting. Zo niet, dan voorspel ik dat het kabinet tegen de muur van Elco Brinkman met zijn fractie aanloopt in de Eerste Kamer', aldus Buma.

Niet met PVV

Buma was ook stellig over het samen regeren met de PVV. 'Ik hoor ook de ruwe toon van Geert Wilders, die al vol hoogmoed op basis van de peilingen coalities aan het vormen is. Laat ik daarover helder zijn, zoals ik dat sinds mijn aantreden als politiek leider altijd ben geweest: Wilders heeft een puinhoop van het regeren gemaakt. Hij liep weg toen het moeilijk werd, en hij maakt ruzie met iedereen. Ik verzeker u:
het CDA gaat onder mijn leiding nooit meer met de PVV regeren', aldus Buma.

Provincie: