maandag, 9. november 2015 - 11:53 Update: 09-11-2015 16:06

'Probeer nooit om zelf uit vastgelopen lift te klimmen'

Elke dag 43 mensen vast in lift
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Jaarlijks komen zo’n 47.000 Nederlanders vast te zitten in de lift. Alleen dit jaar al raakten honderden mensen opgesloten tijdens een grote stroomstoring in Noord-Holland. Reden voor het Liftinstituut om tijdens de Week van de Veilige Lift – van 9 tot en met 15 november – extra aandacht te vragen voor het thema liftopsluiting.

'Blijf zitten'

Voorlichter Koos van Lindenberg: “Nederland weet over het algemeen de alarmknop wel te vinden, maar is zich niet bewust van het gevaar dat ontstaat als je zelf een uitweg zoekt. Ons advies: rustig blijven, alarm indrukken en nooit jezelf bevrijden.”

De Liftinstituut-cijfers liegen er niet om.

Met 43 meldingen per dag en een totale opsluitingstijd van 42.500 uur per jaar is een campagne volgens Van Lindenberg meer dan gerechtvaardigd. “Naast ons eigen onderzoek heeft ook onderzoeksbureau Motivaction een enquête uitgevoerd. Daaruit blijkt dat maar liefst 1 op de 4 Nederlanders ooit heeft vastgezeten in de lift. Verontrustend is dat ruim 36% zichzelf zou proberen te bevrijden uit de lift. Dat is levensgevaarlijk.”

Ongeval

“Enkele jaren geleden was er iemand die met veel moeite de deur wist open te krijgen, zich uit de liftkooi wurmde, maar vervolgens via de ontstane opening onder de liftkooi in de schacht viel. Hij raakte daarbij zwaar gewond.” Wie bij een zelfbevrijdingsactie in de liftschacht terechtkomt en het evenwicht verliest, kan diep vallen, waarschuwt het Liftinstituut. “Wat ons betreft is er maar één juiste keus: laat je altijd bevrijden door de storingsdienst of door mensen die daarvoor zijn opgeleid.”

Provincie:
Blik op 112: