maandag, 9. november 2015 - 16:29

Strijdbare Cruijff komt nauwelijks toe aan piekeren

Strijdbare Cruijff komt nauwelijks toe aan piekeren
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) Johan Cruijff heeft voor het eerst kort gesproken over zijn ziekte. "Helpers weg, eerste ronde", beschrijft de voetballegende de strijd die hij is aangegaan.

Twee weken geleden werd bekend dat de Legendarische Nummer 14 lijdt aan longkanker. Sindsdien heeft hij diverse onderzoeken ondergaan in het ziekenhuis in Barcelona om de exacte diagnose plus ernst uit te wijzen. In zijn maandagcolumn in De Telegraaf meldt hij zich niet te druk willen maken.

Niet piekeren

"Omdat er veel in het voetbal speelt en het nadenken en praten daarover me veel plezier verschaft, kom ik nauwelijks aan piekeren toe", vervolgt hij. "Ook omdat dokters met exceptionele kwaliteiten hun voorbereiding hebben afgerond en er nu een nieuwe weg is ingeslagen. In de wetenschap dat er uitstekend werk is verricht."

Liever laat Cruijff zich in zijn column uit over de belabberde staat van het Nederlands (club)voetbal. "Het huidige probleem is een product van slecht technisch beleid. Dan heb ik het over passen en aannemen van de bal, controle, positiespel, aanbieden, te veel om op te noemen." Hij draagt enkele handvaten aan. "Als eerste stap zou ik de video van Bayern München - Arsenal (van afgelopen woensdag, red.) als voorbeeld willen nemen."

Ajax, Feyenoord en ​PSV

"En goed kijken hoe de Duitsers het middenveld hebben bezet en hoe effectief de passing over acht meter is." Er ligt dan ook veel druk bij Ajax, Feyenoord en PSV. "Als die drie functioneren, dan functioneert de rest ook. Dus moet juist bij die clubs de basis goed zijn. Wat dat betreft spreken de uitvoering en resultaten in Europa boekdelen."

"Bij de meeste wedstrijden kom je in de problemen, simpelweg omdat ons talent daar technisch, tactisch, fysiek en mentaal onvoldoende op voorbereid is. De oplossing is daarom geen Plan Cruijff, maar simpelweg het uitvoeren van de basisprincipes van het topvoetbal."

Categorie: