maandag, 9. november 2015 - 18:00 Update: 09-11-2015 18:08

Met welke kosten moet je rekening houden bij een uitvaart?

Met welke kosten moet je rekening houden bij een uitvaart?
Eindhoven

Uit een eerder onderzoek van het marktonderzoeksinstituut GFK blijkt dat 29 procent van de Nederlanders geen enkele mogelijkheid ziet om de uitvaartkosten van een dierbare binnen 30 dagen na het overlijden te betalen. Vooral lager opgeleiden en jongeren geven aan niet in staat te zijn om deze kosten te dekken. En dat terwijl afscheid nemen van een dierbare vaak al heftig genoeg is. Daarin wil je niet geleid worden door kostentechnische overwegingen. Dat beaamt ook 70 procent van de Nederlandse bevolking, dat reeds over een uitvaartverzekering beschikt.

Hoeveel kost een uitvaart eigenlijk?

Nederlanders zijn van mening dat een gemiddelde uitvaart rond de 5.700 euro ligt. Mensen met een uitvaartverzekering schatten dit bedrag overigens iets hoger in, namelijk op 5.900 tot 6.000 euro. Als we dan zien dat een gemiddelde uitvaart tussen de 7.000 en 10.000 euro kost, blijkt dat maar liefst 65 procent van de bevolking de kosten veel lager inschat. Zo lopen de kosten voor een crematie of een begrafenis behoorlijk uiteen. En in plaats van een kostentechnische beslissing te nemen, zal toch vaak de wens van de overledene hierin de doorslag geven. Bovendien zal elke extra wens van de overledene en nabestaanden in de totaalprijs terug te vinden zijn. Denk hierbij aan de kosten voor de uitvaartverzorger, de kist of urn, het vervoer van de kist, eventuele muziek tijdens de uitvaart, bloemen en de koffietafel. Allemaal aspecten die bijdragen aan een waardig afscheid van een dierbare, maar tevens zaken waar mensen tijdens hun leven nog niet bij willen stilstaan. Logisch.

Een uitvaartverzekering ontzorgt 

Toch is het verstandig om hier vroegtijdig over na te denken. Zo kunt u uw uitvaart op verschillende manieren veiligstellen zodat uw nabestaanden niet met kosten achterblijven. De voordeligste manier om dit te financieren blijft echter een uitvaartverzekering. Als verzekerde leg je maandelijks een klein bedrag in dat op het moment van overlijden wordt uitgekeerd - sterker nog, de maandelijkse premies die u gedurende uw leven betaalt, zullen altijd lager liggen dan de kosten van de daadwerkelijke uitvaart.
Indien je niet kiest voor een uitvaartverzekering heb je de volgende alternatieven:

1.    Zelf sparen
Uiteraard bestaat de mogelijkheid dat u zelf spaart en een bedrag opzij zet, waardoor dit bedrag op het moment van overlijden als erfenis in handen van uw dierbaren komt en zij hiermee de uitvaart kunnen bekostigen. 
2.    Nabestaanden geven invulling
Indien je niks regelt zijn je nabestaanden verplicht om invulling te geven aan jouw uitvaart. Zij zullen het volledige bedrag moeten betalen. 

3.    Je regelt niks
Voor mensen die niets hebben geregeld en die zelf na hun overlijden niet over voldoende financiële middelen blijken te beschikken, zal de gemeente een sobere uitvaart regelen. Nabestaanden hebben weinig of geen inspraak bij de invulling. 

Kies voor zekerheid

Het verlies van een dierbaar persoon is al zwaar genoeg en niemand wil zijn nabestaanden ook nog is financieel extra belasten. Indien je zelf spaart voor je uitvaart is het prima te financieren. Het nadeel van zelf sparen is echter dat je niet weet hoeveel geld je nabestaanden straks nodig hebben.  Met een uitvaartverzekering kies je voor zekerheid en weet je zeker dat de belangrijkste onderdelen van je uitvaart betaald worden. 

Provincie:
Tag(s):