maandag, 9. november 2015 - 18:18 Update: 09-11-2015 18:18

Voorzitter Duitse voetbalbond treedt af

Voorzitter Duitse voetbalbond treedt af
Foto: Fifa

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) Wolfgang Niersbach is gevallen. De voorzitter van de Duitse voetbalbond is per direct opgestapt.

De 64-jarige preses heeft besloten tot deze stap, omdat hij zich 'politiek verantwoordelijk voelt' in de affaire. Twee weken geleden barste de bom bij de DFB, toen diverse manipulaties en omkopingszaken aan het licht kwamen rond de toewijzing van het WK 2006 aan Duitsland.

Duitsland zou destijds onder meer de stemmen van vier Aziatische FIFA-bestuurders voor ongeveer 13 miljoen Duitse Mark, omgerekend zo'n 6,7 miljoen euro, hebben gekocht. Geld dat via Robert Louis-Dreyfus werd overgemaakt. De toenmalige grote baas van adidas wilde het WK graag in zijn achtertuin laten plaatsvinden.

Ook is inmiddels gebleken dat de Nieuw-Zeelander Charles Dempsey smeergeld is betaald om zijn stem terug te trekken. Daardoor won Duitsland de strijd om de organisatie van het WK in juli 2000 met één stem verschil van Zuid-Afrika. Voorzitter Sepp Blatter was voorstander van Zuid-Afrika bijvoorbeeld. Eerder waren kandidaten Marokko en Duitsland al afgevallen.

Op een speciaal belegde persconferentie vertelde Niersbach op 25 oktober nog dat het bewuste bedrag overeen was gekomen tussen WK 2006-ambassadeur Franz Beckenbauer en FIFA-voorzitter Sepp Blatter om een subsidie van de Wereldvoetbalbond veilig te stellen. Een dag later verklaarde de FIFA in een statement niets van die betaling in de boeken terug te kunnen vinden. Toenmalig DFB-voorzitter Theo Zwanziger meldde diezelfde dag ook dat Niersbach loog. Daarvoor heeft hij nu zijn consequenties getrokken.