dinsdag, 10. november 2015 - 7:56 Update: 10-11-2015 12:44

103 jaar cel voor Johan van Laarhoven in Thailand

Oud-coffeeshophouder in Thailand veroordeeld tot 103 jaar
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Familie Van Laarhoven reageert geschokt op Thaise uitspraak De familie van Johan van Laarhoven is geschokt door het nieuws dat Johan van Laarhoven is veroordeeld. De rechtbank in Thailand legde de oud-coffeeshophouder een gevangenisstraf van 103 jaar op voor het witwassen van geld dat hij in Nederland verdiende met de verkoop van softdrugs.

Het is voor de Thai niet te bevatten dat softdrugs in Nederland mogen worden verkocht en dat Van Laarhoven over de verkoop gewoon belasting betaalde.

De rechtbank in Bangkok deed de uitspraak woensdag om 4.00 Nederlandse tijd. Van de 103 jaar blijft in de praktijk twintig jaar gevangenisstraf over. De rechtbank acht Van Laarhovens vrouw medeplichtig; zij is veroordeeld tot twaalf jaar cel.

De advocaten van Van Laarhoven reageren vol ongeloof op de uitspraak en kondigen aan tegen de uitspraak in beroep te gaan. “De verkoop van cannabis is in Nederland toegestaan”, zegt Suprawat Jaismut, Van Laarhovens Thaise advocaat. “Hoe kan er dan sprake zijn van witwassen?”

“Het lijkt erop dat de Thaise rechtbank is misleid door de Nederlandse politie,” zegt Sidney Smeets van Spong Advocaten, Van Laarhovens Nederlandse advocaat. “Ze hebben de rechtbank wel verteld waar het geld vandaan kwam, maar niet wat het Nederlandse gedoogbeleid ten aanzien van drugs inhoudt. Hoe kan Van Laarhoven nou geld hebben witgewassen terwijl hij in Nederland niets strafbaar heeft gedaan?” Hoger beroep ligt volgens de advocaat voor de hand omdat de uitspraak ‘onjuist en onrechtvaardig’ is.

In Nederland is Van Laarhoven nooit veroordeeld. De Nederlander begon 35 jaar geleden een coffeeshop in Tilburg. In 2011 verhuisde hij na zijn pensioneren naar Thailand, waar hij vorig jaar naar aanleiding van een verzoek van het Nederlandse openbaar ministerie werd aangehouden. Inmiddels zit hij ruim een jaar vast, onder erbarmelijke omstandigheden. De coffeeshops die Van Laarhoven oprichtte zijn nog open en voldoen aan alle regels van de overheid.

Tijdens het proces lieten Nederlandse agenten zich in een Thaise hotelbar uit over het proces. De agenten waren in Bangkok om te getuigen in het proces van Van Laarhoven. “Schuldig of niet, hij gaat voor de bijl, linksom of rechtsom, niemand wint het van de politie als wij dat willen.” En: “Het maakt me niet uit hoeveel advocaten hij heeft, wij hebben de Thai zo bewerkt dat er geen speld meer tussen te krijgen is.”