dinsdag, 10. november 2015 - 9:26 Update: 10-11-2015 12:42

Hoofd opleidingen Wim Jonk vertrekt bij Ajax

Wim Jonk vertrekt bij Ajax
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

(ElfVoetbal/BlikopNieuws) Wim Jonk vertrekt bij Ajax. Die club heeft de gesprekken met Jonk opgestart die er toe moeten leiden dat beide partijen uit elkaar gaan. De reden voor het vertrek is een 'langlopend verschil van inzicht', zo meldt Ajax op de officiële website.

Het technisch hart bij Ajax bestond uit hoofdtrainer Frank de Boer, assistent-trainer Dennis Bergkamp, directeur spelersbeleid Marc Overmars en hoofd opleidingen Jonk en werd twee maanden geleden aangevuld met Edwin van der Sar, die binnen het technisch hart als voorzitter fungeerde. De laatste tijd wilde Jonk wegens aanhoudende onvrede al niet meer aanschuiven bij het wekelijkse overleg.

Hij was vooral ontstemd over het beleid dat er werd gevoerd met betrekking tot de doorstroming van de grootste Ajax-talenten. Zijn kritiek was voornamelijk gericht op het aankoopbeleid van Ajax: breedteaankopen stonden talenten in de weg. Daarnaast was er een verschil van inzicht met betrekking tot de speelwijze van het eerste elftal en beoordeelde Jonk bepaalde functieomschrijvingen als overlappend en daarmee onduidelijk.

Algemeen directeur Dolf Collee lichtte het besluit toe op de website van Ajax: "De problemen in en rondom het technisch hart bleven bestaan, ook na veel pogingen om de leden nader tot elkaar te brengen." Volgens Collee waren de problemen onoplosbaar: "Uiteindelijk zijn wij tot de conclusie gekomen dat het niet mogelijk bleek om alle leden aan boord te houden."

Daardoor werd Jonk het kind van de rekening en zal het beleid dat door de overige leden van het technisch hart is ingezet continueren. Met het vertrek van Jonk verliest 'Plan Cruijff' na de uittocht van Tscheu La Ling een tweede protégé. De verwachting is dat de belangrijkste uitgangspunten uit dit plan minder consequent zullen worden uitgevoerd, al wekt Collee de indruk van niet: "De strategie blijft hetzelfde, de individuele ontwikkeling van onze talenten blijft centraal staan."

Provincie: