woensdag, 11. november 2015 - 8:07 Update: 13-11-2015 14:55

Erasmus MC: 1 op de 3 Nederlanders 'vroeg of laat' diabetes

Dertg procent van de Nederlanders krijgt ooit diabetes
Foto: Philips
Rotterdam

Uit een grootschalig onderzoek van wetenschappers van het Erasmus MC blijkt dat één op de drie Nederlanders vroeg of laat diabetes type 2 (ouderdomssuiker) krijgt.

De helft van alle Nederlanders komt in de voorfase van de ziekte. Dit schrijft de NOS woensdag. De wetenschappers volgden 14 jaar lang ruim 10.000 45-plussers uit de Rotterdamse wijk Ommoord. Epidemioloog van het Erasmus MC Symen Ligthart zegt dat de bevolking van deze Rotterdamse wijk representatief is voor de Nederlandse bevolking als geheel.

De onderzoekers berekenden  dat een 45-jarige 31 procent kans heeft om ooit diabetes te krijgen. De kans om de voorfase van de ziekte te krijgen is 48 procent en de kans om  insuline te moeten gebruiken is 9 procent.

Uit het onderzoek blijkt dat het belangrijk is om al op jonge leeftijd te beginnen met preventie. Daarbij gaat het onder meer om gezonde voeding en voldoende bewegen. Bij het krijgen van de ziekte speelt ook erfelijke aanleg een rol. Zowel diabetes 2 als de voorfase van de ziekte leiden tot een verhoogd risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, nierziekten en oogziekten. 

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in The Lancet Diabetes & Endocrinology.