woensdag, 11. november 2015 - 9:06 Update: 11-11-2015 11:20

'Vrouwen verdienen gemiddeld 7,2 procent minder dan hun mannelijke collega's'

'Vrouwen verdienen nog steeds minder dan hun mannelijke collega's'
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Uit het Nationaal Salaris Onderzoek van carrièresite Intermediair en Neyenrode Business Universiteit blijkt dat vrouwen gemiddeld 7,2 procent minder verdienen dan hun mannelijke collega's. Dit schrijven verschillende media woensdag.

In bruto jaarsalaris komt die 7,2 procent minder neer op 2513 euro per jaar. Opvallend is dat het loonverschil onder jongeren veel kleiner is dan onder ouderen. Zo verdient een vrouw jonger dan 36 jaar gemiddeld 928 euro minder dan een man. Bij vrouwen boven de 36 jaar is dat 2943 euro.

Het loonverschil tussen mannen en vrouwen neemt wel af. Twee jaar geleden was het verschil nog 7,8 procent. Sander van den Hout, directeur van Intermediair: 'Vooral onder jongere vrouwen is het verschil relatief klein.Het is aan werkgevers en aan vrouwen om door te pakken. Werkgevers moeten belonen naar functie en waarde, vrouwen mogen zich sterker opstellen in salarisonderhandelingen.'

De beroepskeuze heeft ook te maken met het verschil in salaris. Vrouwen kiezen eerder voor de zorg, waar de salarissen doorgaans lager liggen dan in bijvoorbeeld de techniek.

Categorie: