woensdag, 11. november 2015 - 11:11 Update: 11-11-2015 14:15

Jonk gaat gewongen ontslag bij Ajax aanvechten

Jonk en Ajax stevenen af op rechtszaak
Foto: Archief EHF
Amsterdam

(ElfVoetbal-BlikopNieuws) Wim Jonk is niet van plan zich zomaar neer te leggen bij zijn vertrek als hoofd opleidingen bij Ajax. De Volendammer zegt zich zeker te verzetten tegen zijn gedwongen ontslag. Een gang naar de rechter dreigt.

Ajax zelf hoopt dat het niet zover zal komen. Algemeen directeur Dolf Collee wil tot een financiële regeling komen. Maar daarvoor liggen de zienswijzen tussen Jonk en Ajax over de reden van zijn vertrek te ver uit elkaar.

Colle stelt het als volgt in De Telegraaf: "De problemen in en rondom het Technisch Hart bleven bestaan, ook na veel pogingen om de leden nader tot elkaar te krijgen. Edwin van der Sar is sinds begin september voorzitter van het Technisch Hart en ook hij heeft er veel tijd en energie in gestoken. Uiteindelijk zijn wij tot de conclusie gekomen dat het niet mogelijk bleek om alle leden aan boord te houden. Daarnaast zijn de eisen die Wim stelde niet in lijn met de opvattingen van de andere leden van het Technisch Hart, de directie en de raad van commissarissen."

Jonk is een totaal andere mening toegedaan in de wakkere ochtendkrant. "Uiteindelijk draaide het om het uitvoeren van het Plan Cruijff en dat is niet gebeurd. We kwamen met de directie en het technisch hart in elkaars domein. Dus zei ik: we moeten het beter afkaderen. Ik was verantwoordelijk voor de jeugd, maar later bleek dat anderen daar de zeggenschap over hadden en steeds meer hun wil oplegden aan de opleiding. Ook mensen die twee jaar niet bij een jeugdwedstrijd waren geweest. Achteraf kun je zeggen dat het een fout was om niet vanaf het begin veel duidelijkere piketpaaltjes te slaan. Als Ajax echt van mening is dat ik ben ontslagen, dan verzet ik me daartegen. Ik denk al maandenlang: wat is hier aan de hand? Maar ik heb ondanks alle tegenwerking nooit overwogen om de handdoek in de ring te gooien. Het vertaalde zich eerder in strijdvaardigheid. Het publiek heeft ook recht op de waarheid."

Uit onvrede over een aantal beslissingen schoof Jonk al maanden niet meer aan bij overleg van het Technisch Hart, waar naast hijzelf ook directeur spelersbeleid Marc Overmars, hoofdcoach Frank de Boer en assistent-trainer Dennis Bergkamp deel van uitmaakten. Jonk was het pertinent oneens met dure aankopen als die van Daley Sinkgraven. Die stonden in zijn ogen slechts de ontwikkeling van eigen talent in de weg. Ook het verschil in speelwijze tussen het eerste en de jeugd en het niet vergroten van de talentenvijver door de samenwerkingen met Trencin en Ajax Cape Town stop te zetten, waren het hoofd jeugdopleidingen een doorn in het oog.

Tag(s):