woensdag, 11. november 2015 - 12:04 Update: 11-11-2015 14:12

Politie krijgt 70 tips over laserstraal bij Schiphol

Tientallen tips over de laserstraal  bij Schiphol
Foto: Archief EHF
Schiphol

Na het programma Opsporing Verzocht zijn bij de politie ruim 70 tips binnengekomen over de laserstraal die piloten heeft gehinderd bij het landen op Schiphol. Dit heeft de politie bekendgemaakt.

Tientallen piloten ondervonden maandenlang hinder bij het landen op Schiphol doordat er vanuit Hoofddorp doelbewust op de cockpit van vliegtuigen werd geschenen met een laserpen.

Dinsdagavond werd er in het programma Opsporing Verzocht aandacht besteed aan deze zaak. Het is nog onduidelijk waar de schijner zich bevindt. Mogelijk opereert hij vanaf een flat of een zolderkamer in de Hoofddorpse wijk Bornholm.

Het schijnen met zo'n pen is niet alleen hinderlijk, maar ook gevaarlijk omdat piloten zich moeten concentreren op de landing. Een sterke laserpen kan een bereik van wel 20 kilometer hebben en de piloten verblinden. Omdat het schijnen zo regelmatig gebeurt, steeds in de avond en nachten, gaat de politie ervan uit dat het om iemand gaat die opzettelijk de luchtvaart in gevaar wil brengen en niet om baldadige pubers, zo schrijft het AD woensdag.

Volgens een woordvoerder van de Landelijke Eenheid van de politie zijn er zeker bruikbare tips binnengekomen.