donderdag, 12. november 2015 - 13:29 Update: 12-11-2015 19:21

'Burgers die boete niet konden betalen, zijn ten onrechte van hun vrijheid beroofd'

Ombudsman: burgers zonder geld ten onrechte gevangen gezet
Den Haag

Mensen die boetes niet konden betalen omdat ze te krap bij kas zaten, zijn ten onrechte van hun vrijheid beroofd. Dit concludeert Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in zijn rapport 'Gegijzeld door het systeem'. De ombudsman onderzocht het opsluiten van mensen die boetes niet betalen omdat ze geen geld hebben.

'Burgers die hun boetes niet kunnen betalen, mogen niet worden gegijzeld. Mensen met financiële problemen, horen niet thuis in de gevangenis vanwege gijzeling. Het lost niets op,' zegt Van Zutphen. Op dit moment vordert het Openbaar Ministerie (OM) nog steeds het gevangenzetten van mensen die hun boetes niet kunnen betalen. Het OM zoekt niet goed uit waarom mensen hun boetes niet hebben betaald.

Het OM schaart zich achter de conclusie van de Ombudsman dat er meer maatwerk nodig is voor mensen met grote schuldproblemen voor wie gijzeling dreigt. Het Openbaar Ministerie en het CJIB hebben de afgelopen tijd al veel verbeteringen doorgevoerd. Hierdoor worden nu verbeterde vorderingen tot gijzeling aan de rechter voorgelegd, waarin beter wordt onderbouwd dat mensen hun boete niet willen maar wel kunnen betalen. De huidige wetgeving biedt de mogelijkheid mensen die hun verkeersboetes niet willen betalen als uiterste dwangmiddel in gijzeling te nemen. Hieraan gaat altijd toestemming van de rechter vooraf.

Provincie: