donderdag, 12. november 2015 - 13:48 Update: 12-11-2015 19:16

'Winkels in kleding zetten fors meer om'

CBS: Omzet detailhandel groeit behoorlijk
Foto: Archief EHF
Den Haag

De detailhandel heeft in september 4,3 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt CBS. De stijging is deels te danken aan een gunstigere samenstelling van de koopdagen. Het volume (de verkopen) lag 5,1 procent hoger, terwijl de prijzen 0,8 procent lager waren dan een jaar eerder. Vooral de winkels in non-foodartikelen realiseerden meer omzet. De online omzet groeide in september met ruim 20 procent.

Winkels in kleding zetten fors meer om

Winkels in non-foodartikelen realiseerden in september 7,0 procent meer omzet dan een jaar eerder. Dat is volledig toe te schrijven aan meer verkopen. Het volume groeide met 7,3 procent, terwijl de prijzen 0,3 procent lager waren. Opvallend is de omzetgroei van 15,2 procent van de kledingwinkels.

De forse groei in de kledingwinkels hangt mogelijk samen met het weer. In 2015 was augustus relatief warm en september relatief koud. Relatief warm weer in de zomervakantie kan een negatief effect hebben op de omzet, relatief koud weer een positief effect. Vorig jaar was dat andersom. Toen was augustus relatief koud en september relatief warm. Mede hierdoor hadden kledingzaken in augustus van dit jaar te maken met een omzetkrimp en in september met een forse omzetgroei.

Ook bij de omzetontwikkeling van de winkels in woninginrichtingsartikelen kan dit weereffect optreden. In augustus leden deze winkels voor het eerst dit jaar omzetverlies, in september was de omzetgroei weer in lijn met de eerdere maanden van 2015. Verder hebben ook de drogisterijen meer omgezet dan een jaar eerder.

Niet in alle non-foodwinkels groeide de omzet. Doe-het-zelfzaken, elektronicawinkels en winkels in huishoudelijke artikelen verloren omzet. De omzetdaling van deze winkels was wel kleiner dan in augustus.

 

Categorie: