donderdag, 12. november 2015 - 13:53 Update: 12-11-2015 13:55

Tellerstand auto controleren via website RDW

Tellerstand auto controleren via website RDW
Foto: fbf
Zoetermeer

Vanaf vandaag is via www.rdw.nl te zien of de laatst geregistreerde tellerstand van een voertuig logisch of onlogisch is. De RDW geeft dit oordeel aan de hand van eerder geregistreerde tellerstanden. Die moeten een oplopende reeks opleveren.

Met deze online service wil de RDW eigenaren en kopers bewust maken van het belang van een logische tellerstand. Het terugdraaien van kilometer- (of mijlen)tellers is strafbaar. De tellerstand van een voertuig kan invloed hebben op de prijs, de veiligheid en de onderhoudsconditie van dit voertuig. Een voertuig met een lage tellerstand is doorgaans meer waard dan een voertuig met een hoge tellerstand. Dit maatschappelijke probleem kost autobezitters, verzekeraars en overheid jaarlijks vele miljoenen euro's.

Tellerstandcontrole

Voert iemand een kenteken in op www.rdw.nl, dan ziet hij op de balk 'Tellerstanden' van ieder personenvoertuig en iedere lichte bedrijfswagen (tot 3500 kg) of de tellerstand bij de laatste officiële opname al dan niet een logische reeks heeft opgeleverd. Dit is een gratis service.

Wil een koper ook weten of de actuele tellerstand die hij op dat moment in de auto ziet logisch is, kan hij via de site van de RDW een tellerstandcontrole doen. Dat doet hij door naast het kenteken ook de actuele tellerstand in te voeren. Dit is met name van belang voor kopers van gebruikte voertuigen. Aan deze uitgebreidere controle zijn kosten verbonden (2015: Euro 2,99).

Aanpak tellerfraude

Vanaf 1 januari 2014 heeft de RDW de registratie van tellerstanden overgenomen van de stichting Nationale Autopas. Vanaf dat moment geven de ruim 22.000 RDW erkende bedrijven stelselmatig tellerstanden aan de RDW door. Dat gebeurt onder meer bij de APK-keuring, veranderingen van eigenaar, technische wijzigingen en bij reparaties, onderhoud en bandenwissel van meer dan 150 euro. 

Categorie: