donderdag, 12. november 2015 - 16:40 Update: 12-11-2015 22:42

Getuige met belastende informatie meldt zich in moordzaak Nicole van den Hurk

Zaak dood Nicole van den Hurk aangehouden
Foto: Archief FBF.nl
Eindhoven

De rechtbank Oost-Brabant heeft de inhoudelijke behandeling van de zaak rond de dood van Nicole van den Hurk in 1995 vanmiddag voor onbepaalde tijd aangehouden. Dat gebeurde op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM). Volgens het OM heeft zich een getuige gemeld met belastende informatie.

Het verzoek van de advocaat van de verdachte om die belastende informatie vandaag te delen met de verdediging, wijst de rechtbank af. De informatie van het OM zal voor de volgende zittingsdag, waarschijnlijk binnen twee weken, worden gedeeld.

Ook het verzoek van de raadsman om bij de verhoren van de getuige aanwezig te mogen zijn, wordt niet gehonoreerd. De bevindingen van de politie zullen onder meer worden vastgelegd in een proces-verbaal. De advocaat kan naar aanleiding daarvan later onderzoekswensen indienen zodat zijn verdedigingsbelang niet is geschaad.

Voorlopige hechtenis

De rechtbank heeft de voorlopige hechtenis van de 48-jarige Jos de G. geschorst zodat de man teruggaat naar een tbs-kliniek. De rechtbank stelt dat de voorlopige hechtenis inmiddels zeer lang duurt: in januari 2016 is dat 2 jaar. Omdat het OM nog nader onderzoek wil en het niet duidelijk is wat de uitkomst is, is het ook onduidelijk wanneer de inhoudelijke behandeling van de strafzaak verder kan gaan.

Dat de voorlopige hechtenis wordt geschorst, betekent dus niet dat de verdachte op vrije voeten komt. De man wordt weer in voorlopige hechtenis genomen zodra hij de kliniek, bijvoorbeeld vanwege verlof, zou mogen verlaten.