donderdag, 12. november 2015 - 17:05 Update: 12-11-2015 19:41

Moeder dode baby's nog zeker 90 dagen in voorlopige hechtenis

Moeder dode baby's langer vast
Foto: EHF
Heerhugowaard

De 31-jarige moeder van de drie dode baby’s die in Heerhugowaard en Alkmaar werden gevonden, blijft nog zeker 90 dagen in voorlopige hechtenis. De rechtbank heeft deze vordering van het Openbaar Ministerie toegewezen.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de twee baby’s in Heerhugowaard meisjes waren. Al eerder was bekend dat de baby uit Alkmaar een meisje was. Het is gezien de staat van de lichaampjes niet met forensisch onderzoek vast te stellen of de baby’s levend of dood geboren zijn. Ook is niet vast te stellen hoe lang zij al dood zijn. Wel wordt gekeken of bij benadering vastgesteld kan worden wanneer zij geboren zijn. Dit onderzoek zal lange tijd duren.

Ook het zogeheten tactisch onderzoek wordt voortgezet, onder meer door het horen van getuigen. Verder moet onderzoek worden gedaan naar de psychische gesteldheid van de verdachte. Daartoe vraagt het OM de rechtbank haar ter observatie te laten opnemen in het Pieter Baan Centrum. Deskundigen onderzoeken onder meer de mate van toerekeningsvatbaarheid en de kans op recidive en adviseren over een eventuele behandeling. De rechter-commissaris beslist hierover. 

Gebleken is dat de bewoonster van de woning in Heerhugowaard waar de twee baby’s gevonden werden, niet wist dat de baby’s bij haar lagen. Ook anderszins is zij niet betrokken geweest.