donderdag, 12. november 2015 - 19:43 Update: 12-11-2015 22:04

Zwitserland gaat gegevens Nederlandse rekeninghouders USB doorspelen aan Belastingdienst

Zwitserland gaat bankgegevens Nederlanders doorgeven aan fiscus
Foto: Archief EHF
Zurich

Zwitserland gaat de gegevens van Nederlandse rekeninghouders bij de Zwitserse bank USB doorspelen naar de Nederlandse Belastingdienst. Dat heeft de Zwitserse fiscus besloten.

De Nederlandse fiscus had gevraagd om klantgegevens van de USB-bank vrij te geven. Naar verwachting zullen veel landen het Nederlandse voorbeeld volgen en zodoende kan het Zwitserse bankgeheim heel snel verleden tijd zijn. Dat stelt de Zwitserse Handelszeitung op basis van eigen onderzoek, zo schrijft de Telegraaf donderdag.

De actie bij USB is volgens de Nederlandse fiscus 'een pilot'. Er liggen soortgelijke verzoeken van Nederland klaar om verstuurd te worden aan  de Zwitserse banken Credit Suisse, Julius Bär en Sarasin. Andere landen hoeven allen nog maar de groepsverzoeken  van de Nederlandse fiscus te kopiëren en het Zwitserse bankgeheim is verleden tijd, zo laat de Zwitserse fiscaal jurist Tobias Rohr in de Handelszeitung weten.

In de afgelopen jaren maakte Nederland al langer flink jacht op de zwartspaarders. Er werd voor hen eerst een speciale inkeersregeling in het leven geroepen, maar mensen die nu nog met hun onopgemerkte vermogen komen aanzetten, moeten een boete betalen. Nog steeds biechten Nederlanders hun bankrekening in het buitenland op. Zwitserland is al langer bezig om het bankgeheim af te bouwen. De Zwitserse regering diende dit jaar twee wetsvoorstellen in die de privacy voor buitenlandse rekeninghouders opheffen en de uitwisseling van bankgegevens met buitenlandse overheden mogelijk maken.